PNL susține că România va avea bani pentru majorarea pensiilor

În „cota” de 9,4% din PIB, trecută în PNRR, nu sunt „prinse” toate categoriile de pensii

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a afirmat că  România va avea suficienți bani pentru a crește pensiile, explicând acest lucru prin faptul că în procentul agreat de Comisia Europeană, de 9,4% din PIB, nu sunt cuprinse toate categoriile de pensii, motiv pentru care va exista un „spațiu de manevră”, cel puțin până în 2023 când ar fi prima oportunitate pentru renegociereea Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Vreau să vă menționez un lucru mai puțin spus în spațiul public și pe care l-am discutat în această ședință cu premierul. 9,4% din PIB nu cuprinde și pensiile din sistemul de apărare și ordine publică, nu cuprinde sistemul de pensii ocupaționale sau pensiile speciale. De aici și spațiul de manevră pe care îl avem și până în 2023, din punctul nostru de vedere, e suficient spațiu bugetar.

La fel un lucru foarte important, 9,4% ca pondere în PIB în momentul de față reprezintă o cifră care poate fi mult mai mare, în condițiile în care, spre exemplu, ne onorăm angajamentul de a crește PIB cu 2,5 procente anual de acum înainte. Deci 9,4% s-ar putea în viitor, spre exemplu la anul, să reprezinte mult mai mult ca și sumă decât 9,4 în momentul de față. Dacă vom crește PIB-ul și încasările din PIB sunt mult mai mari pe cale de consecință vom avea suficienți bani pentru a crește pensiile și a satisface acest deziderat al tuturor partidelor politice”, a declarat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

De asemenea, Stroe a mai precizat că lucrul cel mai important este dat de faptul că există o reformă a sistemului de pensii, despre care spune că este o prioritate în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Prin PNRR, România va primi, în total, 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde sub formă de granturi, iar 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi. De altfel, primele două tranșe, una pentru granturi (1,8 miliarde euro), alta pentru împrumuturi (1,9 miliarde de euro), ambele sub formă de prefinațare, reprezentând 13% din totalul fondurilor, au fost deja transferate în conturile României.

Citește și: Românii, dispuși să lucreze și după vârsta de pensionare