Premiere la Concertul de Anul Nou de la Viena

2020, un an foarte dificil pentru toți, Annus horribilis, dar mesajul muzicii interpretate de Filarmonica din Viena a răsunat în întreaga lume

O sală goală, dar plină de armonia muzicii și vibrațiile tuturor care au urmărit, virtual, spectacolul de început de an, un spectacol atât de așteptat și de iubit de o lume întreagă. Pandemia a făcut ca anul acesta, italianul Riccardo Muti să dirijeze Orchestra Filarmonicii din Viena, în fața unei săli istorice, goale, dar totodată plină de speranța unui nou început. Au fost două premiere, importante de notat pentru istorie. Milioanele de spectatori, ale căror aplauze s-au putut auzi în cele 20 de sisteme sonore instalate în Sala de Aur a Filarmonicii, dar și mesajul plin de sperană a lui Muti (care în vara acestui an va împlini 80 de ani).

Interpretăm acest concert într-un situație neobișnuită. Știm că în fiecare an cântăm pentru milioane de oameni din peste 90 de țări, dar este foarte ciudat pentru noi să cântăm într-o sală atât de frumoasă, istorică, complet goală. Dar, orchestra a cântat minunat pentru că vrea să vă trimită mesajul muzicii, dar și pentru că întotdeauna Orchestra Filarmonicii din Viena este înconjurată de spiritul lui Brahms, Bruckner, în care mulți alți interpreți și compozitori au făcut istorie

Riccado Muti

Acesta a precizat de ce este muzica un lucru important pentru societatea umană, dar și-a arătat și speranța pentru un an mai bun, chiar dacă venim după unul „în valuri”, precum valurile „Dunării Albastre”, cu care a încheiat Concertul de Anul Nou.

„Și câteva cuvinte despre faptul că am avut un an foarte dificil, cu toții, Annus horribilis cum se spune în latină, dar suntem încă aici și credem în mesajul muzicii.

Muzicienii au în «armele» lor flori, nu lucruri care să ucidă. Aducem bucurie, speranță, pace, fraternitate, IUBIRE (cu litere mari). Muzica este importantă, nu doar pentru că este distracție, muzica nu este doar o profesie, ci o misiune. O misiune pentru ce? Pentru a face o societate mai bună, să ne gândim la o generație care să nu fie privată de această gândire profundă. Să ne gândim la sănătate, care este cea mai importantă.

Mesajul meu către conducătorii, președinții, guvernatorii de peste tot: Considerați cultura ca unul dintre primele elemente pentru a avea o societate mai bună.

Cu acest mesaj, noi vom cânta în continuare celebra «Dunăre Albastră» și sper ca «valurile» acestei minunate muzici, plină de bucurie și tristețe, de viață și de moarte, să putem spera la un an mai bun”, a încheiat Riccardo Muti. Întreaga Orchestă a mulțumit „sălii” și a transmis mesajul de „La mulți ani!”

Citește și: Concertul de Anul Nou de la Viena, interactiv

#News