Alegerile anticipate, puse la cale de premierul Orban împreună doar cu liderii USR și UDMR. Ludovic Orban i-a invitat marți, la discuții, doar pe reprezentanții celor două partide care vor alegeri anticipate. Este vorba de liderii USR și UDMR, prima întâlnire având loc începând cu ora 9:00, cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Marți după amiază Ludovic Orban se va întâlni și cu liderul USR, Dan Barna pentru a discuta pe tema alegerilor anticipate, după ce duminică premierul a discutat cu Eugen Tomac, care i-a  comunicat că partidul său nu este de acord cu alegerile anticipate. Ludovic Orban a  comunicat încă de luni că se vede, azi, la Palatul Victoria, cu lideri ai partidelor parlamentare pe tema convocării alegerilor anticipate, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.

Liberalii vor alegeri anticipate, PMP nu le dorește

 Potrivit premierului Ludovic Orban, liberalii vor face tot ce este necesar pentru declanșarea alegerilor anticipate.

„Vom continua discuţiile cu formaţiunile politice parlamentare pentru a ajunge la o înţelegere de susţinere a anticipatelor. (…) Vom întreprinde toate demersurile necesare pentru a ajunge la alegeri anticipate. Vom continua discuţiile, negocierile şi poate vom reuşi să-i convingem (pe cei de la PMP – n.r.) să susţină alegerile anticipate”, a declarat Ludovic Orban. El spune că PNL nu ia în calcul ipoteza care să nu includă alegerile anticipate.

 Președintele PMP, Eugen Tomac, nu este de acord cu ideea organizării alegerilor anticipate, afirmând că anul acesta este pierdut pentru a derula proiectele de care românii au nevoie.

„Nu ne temem de alegerile anticipate. Le considerăm doar un capriciu politic şi credem că este esenţial ca oamenii politici să se gândească mai întâi la cetăţeni, la priorităţile României şi, dincolo de aceste lucruri, să nu existe altceva”, a precizat EugenTomac.

USR susține alegerile anticipate, UDMR se împotrivește

Preşedintele USR, Dan Barna, continuă să fie susținătorul organizării alegerilor anticipate,o procedură care dacă va fi adoptată, va fi în favoarea partidului pe care îl conduce. Dan Barna a anunţat joia trecută că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis decizia USR de a susţine scenariul declanşării alegerilor anticipate.

„Orice alt scenariu, din păcate, nu va face decât să continuăm ce s-a întâmplat în ultimele trei luni, să avem o guvernare care, de fapt, nu poate să guverneze şi (…) vom susţine scenariul alegerilor anticipate foarte clar, vom vota împotriva învestirii (…) pentru a ne asigura că următorul Guvern nu va avea susţinerea în Parlament, astfel încât să facem următorul pas pentru anticipate”, a afirmat Dan Barna.

În schimb, UDMR are cu totul altă poziție în ceea ce privește declanșarea alegerilor anticipate. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că organizarea alegerilor parlamentare anticipate în aceeaşi zi cu alegerile locale ar încălca prevederile Constituţiei. Liderul UDMR a mai declarat că alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate cel mai devreme pe 5 iulie.

Nici ALDE nu vrea alegeri anticipate

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, tot după consultările de la Cotroceni, că nu este de acord cu soluţia alegerilor anticipate. Tăriceanu afirmă că acest lucru ar avea consecinţe negative în plan politic şi economic. În opinia liderului ALDE, ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen adoptată de Guvernul Orban reprezintă o reglementare a „turismului electoral”.

Liderul Pro România, Victor Ponta, declara săptămâna trecută că desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru este „o chestiune neserioasă”, afirmând că propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis nu va fi votată în Parlament.

PSD nu vrea consultări pe tema alegerilor anticipate

Grupul minorităţilor naţionale nu vrea organizarea de alegeri anticipate dar va susţine prim-ministrul propus de preşedintele Klaus Iohannis, a comunicat deputatul Varujan Pambuccian, după consultările cu şeful statului, care au avut loc săptămâna trecută.

Citește și Traian Basescu face misto de Orban

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că premierul desemnat Ludovic Orban este propus de un partid care nu îl votează. Marcel Ciolacu a respins scenariul potrivit căruia ar avea o înțelegere cu premierul Ludovic Orban  în privinţa alegerilor anticipate. Liderul PSD a declarat că nu va merge la consultări pe subiectul alegerilor anticipate, dacă premierul Ludovic Orban îi va cere acest lucru.#News.