Dan Byron (byron) - Foto: Iulia Kelt

Astăzi am decis să vă prezentăm una dintre cele mai importante trupe românești ale ultimilor ani. De ce facem asta? Pentru că muzica este, sau ar trebui să fie, unul dintre cele mai importante agregatoare ale vieții, astfel că oamenii își pot, deseori, găsi liniștea în aceasta.

Iar dacă discutăm despre o trupă ce în ultimii ani a devenit manifest, criticând într-un mod extrem de fin evenimentele sociale și politice ale României, putem spune că am îmbinat utilul cu plăcutul.

Trupa byron s-a format oficial în 2006, când solistul Dan Byron, fost colaborator al trupei Agathodaimon, însă și fost membru al trupelor Urma și Kumm, a dat startul unui nou proiect, pe care l-a creat și numit după chipul și asemănarea sa. Trupa cochetează cu stilurile art-rock, adult-alternative, blues, jazz și progressive rock și descriși ca fiind rockeri intelectuali (intellectual rock).

Cu un număr impresionant de albume la activ, cei de la byron au lansat la sfârșitul anului trecut un album de referință, pe numele „Nouă”. Albumul se dorește a fi, așa cum am menționat, un manifest politic și social, descriind perfect situația țării în momentul actual. De asemenea, se poate spune că Dan Byron este și un fel de activist, întrucât acesta a fost prezent la multe dintre protestele anti-PSD ce au avut loc în toată această perioadă tulbure, de când cu alegerile parlamentare.

Iată ce spunea Dan Byron în Zile și Nopți:

Ce înseamnă pentru tine un eveniment muzical bun? Ce eveniment nu ai de gând să ratezi anul acesta?

Un eveniment bun e acela care contează și în momentul în care se petrece. Sunt muți care pregătesc bine un eveniment, dar în momentul în care se petrece nu mai contează. Spectatorului trebuie să îi dai totul până la sfârșit chiar dacă l-ai adus deja la tine. Trebuie să îi dai toată energia pe care el o așteaptă. Cât despre evenimentele de anul acesta, Queen e unul din cele mai așteptate. O să fiu răutăcios, dar e adevărul. Dacă ar veni într-un club din București Queen Extravaganza în același timp cu Queen and Adam Lambert m-aș duce la Queen Extravaganza. Mă enervează atât de tare Adam Lambert Mi-e drag că vine Roger Taylor, că vine Brian May. John Deacon are pre mult bun simț să facă parte dintr-un Queen fără Freddie Mercury. De altfel a spus că Queen fără Freddie Mercury nu există. Vom asista la un concert care va fi pe jumătate cu coveruri. Probabil mai mult ne va oferi concertul Muse. Iron Maiden, din punctul meu de vedere s-a răsuflat din 1992, când Bruce Dickinson a părăsit trupa. Hollywood Vampires e mai mult un show, o fiță, majoritatea vor să meargă la concert pentru Johnny Depp, nu pestru muzicienii din concertul ăsta.