Cel mai important zăcământ de minerale rare din Europa, descoperit în Suedia

Metalele rare sunt esențiale pentru multe procese de producție de înaltă tehnologie.

Oficialii companiei miniere suedeză de stat LKAB au anunțat că identificarea a peste 1 milion de tone de oxizi de metale rare în zona Kiruna din nordul îndepărtat al țării. Acesta este cel mai mare zăcământ de acest fel cunoscut din Europa, potrivit ziare.com.

Mineralele rare sunt esențiale pentru multe procese de producție de înaltă tehnologie și sunt utilizate în vehicule electrice, turbine eoliene, electronice portabile, microfoane și difuzoare.

„Aceasta este o veste bună, nu numai pentru LKAB, regiune și poporul suedez, ci și pentru Europa și climă”, a declarat directorul general al LKAB, Jan Mostrom. „Ar putea deveni o piatră de temelie pentru producerea materiilor prime critice care sunt absolut cruciale pentru a permite tranziția ecologică”, a spus el. 

În prezent, metalele rare nu sunt exploatate în Europa, lăsând regiunea să depindă de importurile din alte părți, în timp ce cererea este de așteptat să crească în următorii ani din cauza creșterii numărului vehiculelor electrice și a energiei regenerabile.

„Electrificarea, autosuficiența și independența UE față de Rusia și China vor începe în mină”, a declarat ministrul pentru energie, afaceri și industrie, Ebba Busch. Comisia Europeană consideră metalele rare ca fiind printre cele mai critice resurse pentru regiune. Marea majoritate a zăcămintelor de acest fel sunt exploatate în prezent în China. LKAB a declarat că intenționează să depună o cerere pentru o concesiune de exploatare în 2023, dar a adăugat că va dura cel puțin 10-15 ani până când ar putea începe să exploateze zăcământul și să fie trimis pe piață.

Cea mai lungă croazieră fluvială din lume începe vineri