Regele Charles III a făcut prima vizită oficială în Scoția

Regele Charles III a făcut, luni, împreună cu Regina Consoartă Camilla, în Scoţia, prima sa vizită oficială de la înmormântarea Reginei Elizabeth II, potrivit stiri247.com.

Regele a fost imbrăcat într-un kilt verde şi albastru şi cu şosete roşii, el mărturisindu-le locuitorilor oraşului Dunfermline, veniți să-l aplaude, că această întâlnire „i-ar fi bucurat inima mamei sale aşa cum o bucură şi pe a sa”.

Orașul Dunfermline a devenit a opta municipalitate din Scoţia care a obţinut statutul de oraş, cu ocazia Jubileului Reginei din 2022. Charles III a făcut o adevărată baie de mulţime, strângând mâinile celor prezenţi, glumind cu locuitorii. Secretarul de stat scoţian, Alister Jack, a fost încântat de această primă vizită oficială, Charles a profitat de vizita sa în Scoţia pentru a-i aduce din nou un omagiu mamei sale şi vieţii ei în slujba ţării. Charles III a apărut deja într-un kilt, la căpătâiul reginei, la Edinburgh, pe 12 septembrie, la patru zile după moartea suveranei. Regele Charles III s-a întâlnit cu Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoţiei, lider al Partidului Naţional Scoţian.Curtea Supremă din Regatul Unit analizează în prezent cererea Scoţiei pentru organizarea unui nou referendum pentru independenţă. În 2014, scoţienii au votat în cadrul unui alt referendum împotriva independenţei, dar Brexit-ul din 2016 a schimbat politică în Scoţia, deoarece scoţienii au votat în mare parte împotriva lui.

Charles al III-lea a fost proclamat oficial duminică rege în capitala Scoţiei, Edinburgh, acolo unde a sosit cortegiului funerar cu rămăşiţele pământeşti ale mamei sale, regina Elisabeta a II-a

Noul monarh, în vârstă de 73 de ani, a fost proclamat oficial rege şi la Cardiff, în Ţara Galilor – în mijlocul unei mici manifestaţii de protest, dar şi la Belfast, în Irlanda de Nord, după prima şi principala proclamaţie care a avut loc sâmbătă la Londra. Acest prim text citit pe teritoriul Angliei, în care se constată moartea reginei Elisabeta a II-a şi succedarea la tron a primului său născut, este identic cu cel citit duminică în ceremonii publice în celelalte trei naţiuni ale Regatului Unit şi care au fost urmate de defilări militare şi 21 de salve de tun.

Spania a înregistrat primul caz de transmitere a gripei aviare la om