Tezaur monetar antic, descoperit într-o pădure din Alba

Artefactele aparţin Patrimoniului Cultural Naţional

Sursa foto: Poliția Română

116 obiecte de patrimoniu au fost găsite într-o pădure din Alba. Potrivit Mediafax, acestea aparțin epocilor dacică și romană.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Tezaur găsit cu un detector de metale

Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au deschis, în septembrie, o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur.

Ei au identificat în mediul online o postare conform căreia o persoană a găsit, în luna august, 22 de monede antice din argint într-o pădure din judeţul Alba. Tânărul a predat obiectele de patrimoniu reprezentanţilor administraţiei publice locale

Persoana care a făcut descoperirea iniţială este un tânăr de 27 de ani, din judeţul Mureş. El este posesor autorizat de detector de metale.

Ba mai mult, acesta a sprijinit poliţiştii şi arheologii la descoperirea şi documentarea tezaurului.

Obiectele de patrimoniu au fost găsite într-un vas din bronz

Pe 19 septembrie, oamenii legii şi arheologii au identificat, într-o pădure din Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică. Acesta cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz.

Este vorba de monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Răduleşti-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică şi un amnar din fier, de epocă romană.

În total, au fost descoperite 116 obiecte de patrimoniu, care au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Din prima evaluare a experţilor, rezultă că artefactele aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, unele dintre ele încadrându-se în categoria Tezaur.

Citește și Curierii, obligați să transmită la ANAF date despre comenzile de produse comandate online