Atunci când vorbim despre Halloween, părerile românilor sunt împărțite. Pe de-o parte îi avem pe toți cei mult prea iubitori de tradițiile „pure” ale neamului nostru, cei declarați împotriva „americănismelor”, de cealaltă parte îi avem pe cei care știu că nicio tradiție sau sărbătoare nu aparține sută la sută unei nații, astfel că e impropriu spus că Halloween-ul ar fi o sărbătoare americană. Aceiași oameni vor înțelege, de asemenea, că orice prilej de sărbătoare, fie el și de import, este un motiv de bucurie, de destindere și de distanțare a problemelor cotidiene.

În realitate, Halloween-ul nu este o sărbătoare atât de de americană pe cât s-ar crede, ci una de origine celtică, adusă în Statele Unite ale Americii de migranții scoțieni și irlandezi. Numele de Halloween este, la rândul său, un derivat al All-Hallows-Even. De menționat că în timpuri străvechi, romanii aveau și ei o sărbătoare asemănătoare care este bănuită a se înrudi cu cea de factură celtică. Romanii îi spuneau Pomona.

Ce se întâmplă de Halloween?

Răspunsul la întrebarea asta poate fi unul destul de complicat, de vreme ce sărbătoarea a tot evoluat în timp, fiind „desăvârșită” de latura comercială care și-a pus mare parte din amprentă. Cu toate că sărbătoarea de Halloween nu este una care a apărut în Statele Unite ale Americii, se poate spune că aici a căpătat forma finală, cea arhicunoscută tuturor. Americanii au știut să fie americani și au transformat o sărbătoare cu potențial într-un brand personal.

Astfel, varianta clasică povestește despre spiritele care în noaptea de 31 octombrie sunt lăsate să cutreiere libere pământul, între lumea morților și lumea viilor deschizându-se un portal valabil doar pentru o seară.

Tradiția spune că, în noaptea de Halloween, copiii trebuie să se costumeze în ființe din lumea de dincolo și să bântuie, asemenea spiritelor, prin cartiere, recitând celebra maximă „Trick or Treat”. Cei ce le deschid ușile sunt obligați să aibă la îndemână dulciuri. Caz în care nu se conformează, copiii-spirite sunt obligați, la rândul lor, să presteze o farsă celor ce nu au vrut să le dăruiască dulciuri.

Costumele de pe timpuri, cele cu adevărat înfricoșătoare

Dacă acum tradiția costumelor de Halloween s-a mai „înmuiat” un pic, cei ce sărbătoresc astăzi putând să se îmbrace chiar și în „asistente”, „coșari”, spre exemplu, neglijând latura înfricoșătoare, pe timpuri lucrurile stăteau un pic diferit, după cum puteți vedea și în această colecție de fotografii vechi ce întruchipează costume de pe timpuri.

Citește și: Broadway, locul unde actorii de teatru devin „pisici”

#News #USANews #Halloween