Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Oamenii care dorm mai puțin sau sunt insomniaci pierd din ”dorința înnăscută de a se ajuta unii pe alții”.

Mai mult, pierderea chiar și a unei ore de odihnă favorizează predispoziția spre egoism, arată cercetările din Statele Unite, potrivit The Guardian.

Studiul, realizat de cercetători din SUA, a descoperit că pierderea doar a unei ore de odihnă ar putea distruge dorința oamenilor de a-i ajuta pe ceilalți, chiar și rudele și prietenii apropiați.

Echipa a observat că o noapte nedormită pare să atenueze activitatea în partea creierului care a încurajat comportamentul social.

Cu cât oamenii dorm mai puțin, cu atât devin mai puțin sociabili și mai egoiști

Am descoperit că pierderea somnului acționează ca un declanșator al comportamentului asocial, reducând dorința înnăscută a oamenilor de a se ajuta unii pe alții”, a spus profesorul Matthew Walker, coautor al studiului de la Universitatea din California, Berkeley.

Scriind în publicația PLoS Biology, echipa sugerează că un deficit cronic de somn ar putea dăuna legăturilor sociale și ar putea compromite instinctele altruiste care modelează societatea, favorizând predispoziția la egoism. ”Având în vedere esențialul faptului că oamenii ajută la menținerea unor societăți cooperante și civilizate, împreună cu erodarea robustă a timpului de somn în ultimii 50 de ani, ramificațiile acestor descoperiri sunt foarte relevante pentru modul în care modelăm societățile în care dorim să trăim”.

Nivelul de altruism este puternic influențat de somn

Echipa a examinat dorința a 160 de participanți de a-i ajuta pe alții cu un „chestionar de altruism auto-raportat”, pe care l-au completat după o noapte de somn. Participanții au răspuns la diferite scenarii sociale pe o scară de la „M-aș opri să ajut” la „Le-aș ignora”.

Într-un experiment care a implicat 24 de participanți, cercetătorii au comparat răspunsurile de la aceeași persoană după o noapte de odihnă și după 24 de ore fără somn. Rezultatele au arătat o scădere cu 78% a dorinței de a-i ajuta pe ceilalți atunci când sunt obosiți.

Cercetătorii au efectuat scanări ale creierului și au descoperit că o noapte scurtă a fost asociată cu o activitate redusă în rețeaua creierului cognitiv social, o regiune implicată în comportamentul social.

Cei care suferă de insomnii sunt reticenți în a-și ajuta prietenii și familia, dar și străinii

Lipsa somnului a afectat impulsul de a-i ajuta pe alții, indiferent dacă li s-a cerut să ajute străinii sau rudele apropiate. Adică, pierderea somnului declanșează un comportament asocial, cu un impact larg și nediscriminatoriu”, a spus Walker.

Pentru a determina dacă altruismul este afectat în lumea reală, echipa a urmărit apoi peste 3 milioane de donații caritabile în SUA înainte și după ce ceasurile au fost schimbate la ora de vară, sugerând o perioadă mai scurtă de somn. Au constatat o scădere cu 10% a donațiilor după tranziție.

Studiul nostru se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care demonstrează că somnul inadecvat nu numai că dăunează bunăstării mentale și fizice a unui individ, ci compromite și legăturile dintre indivizi și chiar sentimentul altruist al unei întregi națiuni”, a spus Walker.

Din fericire, putem ajunge din urmă cu somnul. ”Nota pozitivă care reiese din toate studiile noastre este că odată ce somnul este adecvat și suficient, dorința de a-i ajuta pe alții este restabilită. Dar este important să rețineți că nu numai durata somnului este relevantă pentru a ajuta. Am descoperit că factorul care a fost cel mai relevant a fost de fapt calitatea somnului”, a adăugat Walker.

Medicii și oamenii care lucrează în poliție sunt cei mai afectați de lipsa somnului

Profesorul Russell Foster, specialist de la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: ”Acesta este primul studiu care arată, fără ambiguitate că pierderea somnului poate reduce tendința indivizilor de a se ajuta reciproc.

”Aceste constatări au implicații majore la toate nivelurile societății, dar în special pentru tura noastră de noapte, personalul din prima linie”, a spus el. ”Medicii, asistentele și poliția sunt adesea obosiți cronic, iar descoperirile sugerează că capacitatea lor de a ajuta în circumstanțe dificile și solicitante poate fi compromisă.”