Program flexibil de lucru, pentru părinţii cu copii

Aceştia vor avea posibilitatea ca patru zile pe lună să lucreze la domiciliu


Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege pentru completarea Codului Muncii, prin care salariaţii care au în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani pot beneficia de un program flexibil de lucru. Astfel, aceştia vor avea posibilitatea ca patru zile pe lună să presteze muncă la domiciliu, potrivit digi24.ro.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea Codului Muncii, în sensul instituirii unor forme flexibile de lucru pentru salariaţii care au în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani.

„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, arată proiectul adoptat de către senatori. Conform sursei citate, „în situaţia în care ambii părinţi sau reprezentanţi legali sau salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”.

La bază proiectul are o directivă care trebuia să fie transpusă încă din luna august anul trecut, de către Ministerul Muncii, dar nu s-a întâmplat acest lucru, a declarat preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu.

Cod portocaliu de ploi torențiale în județele afectate de inundații