Primarul din Chicago, Lori Lightfoot, a reacționat cam cum ar reacționa oricine când vine vorba de Donald Trump. A folosit două cuvinte pe care le folosesc nu doar americanii. I se potrivesc lui Trump, mai ales că vineri, a decis niște măsuri împotriva protestatarilor din  Minneapolis. Ce face Trump acum e ceea ce știe să facă de ani buni: să alimenteze ura. Rasismul. Șovinismul. Și lista cuvintelor din dicționar care să-l descrie pe președinte poate continua.  

Lori Lightfoot încurajează oamenii care intenționează să protesteze în orașul ei să respecte principiile de distanțare socială. Dar înțelege și încurajează protestele și actul care a dus la proteste.

Avem impresia că lupta bine versus rău există doar în poveștile pentru copii. Că nu ar exista, de fapt, bine absolut sau rău absolut. Că nu e doar alb și negru, ci doar nuanțe de gri. Ne-am autoeducat așa. Cu toate astea, ce se întâmplă în State e strict bun versus rău și alb versus negru. E o chestie simplă, la mintea copiilor de grădiniță, dar o chestie pe care doar Trump și votanții Trump nu o pot înțelege.

Ce a facut Lightfoot e un răspuns la un tweet al lui Trump. Ideea principală e o corelație între jaf și împușcături, e rasistă și  eronată. Nimic nou, doar aceleași ciripituri dubioase ale președintelui. Și o funcție pe care aș pune-o mereu între ghilimele când e vorba de Donald.

Și încă o măsură: Twitter a marcat rapid tweet-ul lui Trump ca o încălcare a regulilor sale împotriva ”violenței glorificante”.

”Voi coda ceea ce vreau să-i transmit cu adevărat lui Donald Trump. Sunt două cuvinte: încep cu «f» şi se termină cu «you».

Eu nu voi rămâne tăcută în timp ce acest om încearcă în mod cinic să transforme acest moment incredibil de dureros într-un moment în propriul său profit politic.

Sunt o femeie de culoare şi sunt un lider. Şi mă simt obligată să mă exprim atunci când ceva atât de ofensator este spus de către cineva. Dar mai ales de către preşedinte. Şi nu îmi cer absolut deloc scuze pentru alegerea cuvintelor şi felul în care îi spun pentru ceea ce a spus. este o greşeală. Este ofensator, iar el trebui să retracteze şi să-şi ceară scuze”, a declarat Lori Lighfoot.

Citește și: George Floyd și-o moarte care nu pare să schimbe ceva

#News