Raportul MS scoate la iveală multe nereguli ale sistemului sanitar

Sub 8% dintre deficiențele legate de apărarea împotriva incendiilor au fost remediate

Ministerul Sănătății a prezentat, duminică, notele-raport pe care le-a primit despre apărarea împotriva incendiilor din anii 2019 și 2020. Astfel, după incendiul de la Piatra Neamț, au fost 292 de controale la secţiile ATI, în timpul cărora au fost constatate 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost soluţionate, adică 7,18%.

Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi în cuantum de 448.401 lei.

Menționăm că toate măsurile aflate în rapoarte au fost comunicate către instituțiile vizate. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat conducerii direcțiilor de sănătate publică un raport privind implementarea tuturor acestor măsuri. Concluziile raportului vor fi prezentate în cursul săptămânii viitoare.

Comunicat Ministerul Sănătății

Principalele deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor constatate pe timpul controalelor executate la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare au fost: funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu, nu se asigură condițiile privind limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor, nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de hidranți exteriori/interiori de incendiu, nu se asigură mentenanța instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor, nu se asigură mentenanța instalațiilor de stingere a incendiilor, nu se asigură dotarea cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare), nu se asigură verificarea periodică a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, nu funcționează instalația de iluminat de securitate, căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate sau nu sunt prevăzute cu instalații de iluminat de securitate, nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență, instalatiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat, nu sunt asigurate condițiile de acces al autospecialelor de intervenție la obiectiv, nu este constituit Serviciu Privat pentru Situația de Urgență.

Situaţia unităţilor sanitare din punct de vedere al avizării/autorizării privind securitatea la incendiu, în 16 noiembrie 2020

Număr unităţi sanitare de stat şi private cu paturi (cu personalitate juridică) – 553; Număr clădiri ale unităţilor sanitare cu paturi, dintre care: – 1392; Număr clădiri autorizate privind securitatea la incendiu 310 (autorizaţia a vizat întreaga clădire); Număr clădiri autorizate parţial privind securitatea la incendiu – 52; Număr clădiri care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu – 302; Dintre clădirile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu de la nr. crt. 5, deţin aviz: – 120; Număr clădiri care nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu – 728.

Citește și: Vlad Voiculescu: „Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani”