Sindromul inimii de vacanţă, afecţiunea des întâlnită de sărbători

Netratată la timp, boala poate duce la moartea pacientului

Sindromul inimii de vacanță, care presupune un ritm cardiac neregulat pe care îl experimentează o persoană care nu a avut înainte probleme cardiace, este o afecțiune reversibilă dacă este descoperită la timp şi sunt înlăturate cauzele. Netratată, boala poate duce la moartea pacientului, potrivit romaniatv.net.

 Sindromul inimii de vacanţă este o complicație cardiacă direct asociată cu consumul intens de alcool și cu un nivel foarte mare de stres, care poate apare fără alte dovezi clinice de afecțiune cardiacă, fiind una dintre cauzele comune ale bolilor cardiovasculare în Statele Unite ale Americii.

 Consumul excesiv de alcool în rândul tinerilor este unul dintre principalele motive din spatele sindromului inimii de vacanță. Deși șansele dezvoltării acestei afecțiuni cardiace sunt posibile în orice parte a anului,  cel mai frecvent apare în perioada Sărbătorilor, deoarece în această perioadă oamenii consumă băuturi alcoolice și gustări bogate în calorii. Sindromul inimii de vacanţă este adesea asociat cu un aport ridicat de alimente și băuturi, oamenii ignorând de obicei aportul de calorii. Dacă este ignorată, boala poate provoca leziuni ireversibile inimii. Cele mai comune simptome asociate acestei boli sunt palpitații ale inimii, oboseală, disconfort în piept. 

Sindromul inimii de vacanţă, deși este de natură reversibilă, este asociat cu mai multe complicații care pun viața în pericol. Boală poate duce la o nouă complicație cardiovasculară sau, dacă este netratată, poate agrava rapid starea existentă, putând provoca aritmii care pun viața în pericol și  pneumonie.

De asemenea, există risc de tromboembolism, care este o obstrucție a unui vas de sânge de către un cheag de sânge. Un studiu suedez privind riscul de infarct miocardic a constatat că un risc mai mare a fost observat în timpul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. „Am observat un risc mai mare de infarct miocardic în timpul sărbătorilor de Crăciun/Anul Nou și în mijlocul verii, dar nu de Paște. Evenimentele sportive nu au fost asociate cu un risc mai mare de infarct miocardic. Am observat un vârf proeminent în săptămâna calendaristică 52, luni și la 8 dimineața”, se arată în studiu.

Recomandările medicilor privitoare la consumul de băuturi alcoolice de sărbători