Daniela Cimpean
Daniela Cimpean. Sursa foto:politica-dezastrului.ro
Judeţul Sibiu este condus, din vara anului 2016, in mod dictatorial, de Daniela Cîmpean, al cărei management se dovedeşte a nu fi unul bazat pe eficienţa cheltuirii banului public. Daniela Cîmpean, după preluarea funcţiei, şi-a făcut o echipă formata doar din ea, ea fiind fosta avocata oamenilor de afaceri din Sibiu.

Reţeta unor afaceri de „succes”

Afacerea de succes a inceput în 2016, când omul de afaceri Ioan Domnariu celebru pentru afaceri cu balastiere şi trasport (TOTAL NSA Sălişte) dar şi fratele unui benzinar cu mai multe dosare penale, au primit sarcina să devina proprietarii  unei firme din domeniul construcţiilor, respectiv PROHART GROUP Sibiu. Scopul era acela de a  participa la licitaţiile organizate de Daniela Cîmpean, fosta avocată a familiei Domnariu

Ioan Domnariu a adus firma PROHART GROUP Sibiu la o cifra de afaceri de circa 30 miioane de lei anual, din care aproximativ 5 milioane de  lei  este profitul rezultat  din lucrările  cu statul. Suma este considerată foarte mare în acest domeniu, în care se câştigă licitaţiile cu un profit maxim de 4-5%. Ioan Domnariu a mai înfiinţat o firmă complementară, tot în 2016, TOTAL NSA AG CONSTRUCT Sibiu, prin intermediul căreia preia contracte de drumuri, reabilitări spitale, şcoli.

Este cunoscut că preşedintele CJ Sibiu „păstoreşte” o multime de primari din judeţul Sibiu, care au trebuit să atribuie contracte firmelor lui Ioan Domnariu. Incepând cu debutul mandatului Danielei Cîmpean, firmele lui Ioan Domnariu au incheiat contracte cu statul de aproximativ 400 milioane lei, acestea devenind şi furnizorul monopolist de materiale de construcţie şi subatreprenor dedicat pentru alte firme cu renume, un exemplu fiind cel al holdingului STRABAG , firmă despre care se ştie că ar fi deţinută de un oligarh rus. Toate aceste contracte au tot felul de probleme care ridică semne de întrebare.

De exemplu, pentru drumul Slimnic-Păuca  s-au investit peste 100 milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, la care s-au adăugat vreo 19 milioane de lei în plus faţă de momentul în care s-a semnat contractul, lucrarea surpându-se după câteva luni de la inaugurare.

Recepţia lucrărilor efectuate de STRABAG ( o mare majoritate a banilor fiind încasaţi de TOTAL NSA care a fost furnizor principal de materiale , s-a făcut în februarie 2021, iar de atunci problema surpării drumului este muşamalizată.

Afaceri cu cântec

Daniela Cîmpean a  dat vina pe nişte aşa-zise „ploi abundente” care au determinat alunecări de teren.  A fost realizat chiar un deviz estimativ de către proiectantul DP CONS privind „refacerea infrastructurii rutiere afectate în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase pe DJ 107 B km 33+280 – 33+457″, în valoare de 5.700.000 lei.

Lucrarea se află în perioada de garanţie, pentru tronsonul de drum fiind  blocată o garanţie în valoare de de 2.886.000 lei. După ce a aflat de gravitatea situaţiei, Daniela Cîmpean a eliberat 70% din garanţia stabilită, restituind antreprenorului aproximativ 2 milioane de lei. lei.

Din relaţia directă cu Daniela Cîmpean, Ioan Domnariu a avut contracte cu CJ Sibiu de aproximativ 50 milioane de lei , – „Reabilitarea, modernizarea și echiparea secției clinice de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, judeţul Sibiu” (14.498.540,60 lei – PNDL II), „Modernizare, extindere şi dotare a UPU din cadrul SCJU Sibiu” (6.212.528 lei), „Reabilitare termică a unor clădiri din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu – Dispensar” (3.028.029,59 lei) şi „Reabilitare termică a unor clădiri din cadrul SCJU Sibiu” (18.9321.825 lei), ultimele trei fiind finanțate prin fonduri comunitare.

Atribuirea contractului de lucrări „Reabilitarea, modernizarea  şi echiparea secției clinice de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, judeţul Sibiu”, către asocierea câștigătoare TOTAL NSA AG CONSTRUCT SRL Sibiu – PRO HART GROUP SRL Sibiu a fost contestată de către NV CONST Şelimbăr. Firma a invocat  nerespectarea condițiilor de participare, dar  şi-a retras contestația, înțelegând că dacă va continua își va „semna condamnarea” în relația cu autoritățile publice judeţene.

După ce a atribuit contractul de reabilitare către firmele lui Ioan Domnariu, Daniela Cîmpean a început să facă diligenţe pe la minister să obţină fonduri.

În anul 2018, contractul privind realizarea lucrărilor la obiectivul menţionat a fost adjudecat de asocierea CONSTRUCŢII SA Sibiu – SFERA CON (proiectant). El  a fost reziliat în iunie 2020, pe fondul capacității operaționale şi economice tot mai limitate a constructorului. Odată cu rezilierea contractului de execuție, conducerea CJ Sibiu a demarat procedurile de actualizare a documentației tehnice, fiind încheiat contractul nr. 12452/31.07.2020 tot cu societatea SFERA CON, de data aceasta proiectul aproape „copy-paste” a ieșit cu 7 milioane de lei mai scump.

Pentru a „confirma” valoarea majorată a investiției a fost implicată şi societatea ALLBIZZ SRL Sibiu , firmai arhitectului şef al CJ Sibiu , Argentina LAPOŞI – OANA, care a transferat administrarea societății către tatăl ei, după  numirea sa în funcția publică. 

Probleme au fost şi în cadrul contractului „Modernizare, extindere şi dotare a Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu” care a fost  verificat de autorităţile centrale abilitate în legătură cu o „suspiciune de fraudă”, fiind astfel blocată atragerea fondurilor comunitare destinate modernizării infrastructurii medicale.

Avere ascunsă de ochii lumii

Referitor la DRUMURI ŞI PODURI Sibiu, începând cu anul 2016, „subit” s-a defectat staţia de asfalt de la Şeica Mare pentru a putea fi cumpărate mixturi asfaltice prin intermediul VOX MARIS, o firmă de apartament deţinută de „celebra cântăreaţă” Gabriela Nistor, intermediara unor afaceri ale familiei Domnariu. VOX MARIS este firma care aprovizionează cu sare pentru deszăpezire deşi DRUMURI ŞI PODURI Sibiu ar putea cumpăra direct SLAROM SA, fără să apeleze la intermediari care umflă preţurile.  DRUMURI ŞI PODURI Sibiu are o balastieră la Cârţa pe care nu o mai utilizează pentru a putea cumpăra materiale de la TOTAL NSA Sălişte prin semnarea unor acorduri cadru (în valoare de circa 30 milioane lei), la preţuri supraevaluate mult faţă de preţul pieţei, produse care ar fi putut fi asigurate prin producţie proprie.

„Căpușarea” constantă a DRUMURI ŞI PODURI Sibiu a determinat la începutul lunii martie 2022, demiterea a aproximativ 30% din personalul implicat în lucrări de reparaţii ale drumurilor judeţene.

Întrebarea firească este cine va prelua vidul de lucrări pe care-l va determina falimentarea DRUMURI ŞI PODURI Sibiu, în condiţiile în care Consilul Judeţean Sibiu a redus volumul lucrărilor atribuite acestei societăţi proprii

Daniela Cîmpean s-a înconjurat de persoane obediente care ştiu doar să asculte şi să pună în aplicare planurile acesteia.

Acum este Adrian Bibu, inainte era Sebastian Dotcoş şi Eugen Iordănescu.  Însă Adrian Bibu nu se ridică la pretenţiile organizatorice ale „doamnei preşedintă”, el a rămas la stadiul de decontat benzină şi firme de publicitate.  Adrian Bibu, cu susţinerea şi acordul Danielei Cîmpean, a „organizat” licitaţia organizată de către CJ Sibiu pentru servicii de publicitate a proiectului „Sustenabilitate. Inovare. Incluziune socială. Unitate. SIBIU – Strategie 2030″ (118.000 lei fără TVA), în vederea atribuirii contractului către firma controlată de către Claudiu Vasile GAVREA, un apropiat al administratorului public. 

Claudiu GAVREA şi Adrian BIBU sunt acţionari în cadrul CABTOR SIBIU, „confidentul” Danielei Cîmpean renunțând la calitatea deținută în cadrul societății, prin intermediul hotărârii nr. 01/25.11.2020, publicată în MO nr. 733/22.02.2021, transferându-i fratele său Iulian Dorin BIBU, 50% din societate. Claudiu Vasile GAVREA a fost desemnat câştigător al contractului (înregistrat sub nr. 2748/08.02.2021), semnat prin intermediul EXPRES SIB Sibiu, persoană juridică deţinută de cel în cauză, în baza căruia acesta ar fi trebuit să organizeze 1300 de interviuri, despre care nu se ştie nimic. EXPRES SIB Sibiu este o firmă abonată constant la contracte consistente ale CJ Sibiu şi CNM ASTRA Sibiu, altă instituție de tocat bani din subordinea CJ Sibiu, pe segmentul serviciilor de publicitate/promovare media. Relevant este că în perioada 2016-2021, valoarea totală a contractelor încheiate de instituția muzeală cu firma administrată de CLAUDIU GAVREA, s-au ridicat la suma de 2.628.992 lei.