Copiii mai mici de 14 ani nu au voie să folosească trotinetele electrice în Franța

Două milioane de francezi au o trotinetă electrică


Franţa a decis interzicerea copiilor sub 14 ani să folosească trotinetele electrice şi înăspreşte sancţiunile în cazul încălcării regulilor de circulaţie a acestor dispozitive, pentru o mai bună reglementare a acestor mijloace de transport care divizează opinia publică, potrivit g4media.ro.

Acest mijloc de transport cu emisii reduse de carbon i-a cucerit pe francezi, două milioane dintre ei au o trotinetă electrică iar sute de mii închiriază ocazional una în regim de autoservire.

Numărul deceselor şi rănirilor grave în care sunt implicate trotinetele electrice a crescut fioarte mult. Dezvoltarea anarhică a sistemului de închiriere cu autoservire provoacă tensiuni, în special la Paris, unde primăria organizează duminică un referendum local ce ar putea duce la interzicerea lor totală. Planul prezentat miercuri de guvernul francez urmăreşte să determine o „calmare a spaţiului public” prin instituirea unui cadru mai strict.

„Trotinetele electrice pot fi o şansă dacă sunt bine organizate, bine reglementate”, a declarat ministrul Transporturilor, Clement Beaune.

Conform noilor reglementări, care urmează să fie oficializate printr-un decret, vârsta minimă pentru conducerea unei trotinete electrice va creşte de la 12 la 14 ani, la fel ca în cazul scuterelor. Trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu lumini şi semnalizatoare. Amenzile vor fi şi ele majorate, de la 35 la 135 de euro pentru sancţionarea circulaţiei a două persoane pe aceeaşi trotinetă sau circulaţia în locuri nepermise. Purtarea obligatorie a căştii nu a fost încă decisă, dar opţiunea rămâne pe masă, potriivit ministerului. Reglementările privind aceste mijloace de transport au fost înăsprite în multe oraşe din întreaga lume. Roma, Lisabona, Stockholm şi Oslo au înăsprit condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice de închiriat, în timp ce Barcelona şi Montreal au interzis circulaţia acestora.

Hidroelectrica, anunț important despre plata facturilor