După decizia dată de instanță cu privire la condamnarea la închisoare a fostului președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, putem spune că acest „scaun” dăunează grav libertății.

Olteanu este al treilea fost președinte care ajunge în această situație, după fostul premier Adrian Năstase și fostul lider al PSD, Liviu Dragnea.

Fostul viceguvernator al BNR și lider la PNL, Bogdan Olteanu a fost condamnat, joi, la 5 ani de închisoare, în dosarul numirii lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Administrației Deltei Dunării. Decizia a fost luată de Curtea de Apel București, care i-a micșorat pedeapsa de la 7 ani, și este definitivă.

La data de 20 martie 2006, Bogdan Olteanu a fost ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României, funcție pe care a ocupat-o până în 2008.

Năstase, dosarul Zambaccian

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv în 2014 de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, iar soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian. Năstase a fost președintele Camerei Deputaților în perioada 2004-2006.

Dragnea și „copiii” fictivi

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat în 2019 la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost definitivă și a fost pusă imediat în aplicare. Dragnea a fost președintele Camerei Deputaților din 2016 până în 2019.

De la condamnarea lui Liviu Dragnea până în prezent, Camera Deputaților este condusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care a preluat partidul de la Viorica Dăncilă. Aceasta a pierdut anul trecut cele mai importante funcții pe care le-a avut în viața politică, funcția de premier, alegerile prezidențiale (cu cele mai mici scoruri din istoria PSD), dar și cea de președinte de partid. Anul acesta și Organizația de Femei, dar și o potențială candidatură la alegerile parlamentare.

Citește și: Bogdan Olteanu, numai 5 ani de încarcerare

#News