Cu o lună și jumătate până la momentul în care, oficial, ar trebui declarat deschis noul an școlar 2020-2021, Ministerul Sănătății și Guvernul îi ține pe profesori, pe elevi, pe părinți, dar și pe cei din Ministerul Educației, în joc de glezne. Patru scenarii, unele cu mai multe variante, sunt în continuare în dezbatere. În lipsa unei soluții general valabile la nivel național, se ia în calcul, și asta până la urmă ar fi varianta cea mai bună, de a descentraliza soluția pe fiecare județ și școală în parte.

De altfel, tot mai mulți primari din marile orașe și Inspectorate Școlare Județene susțin ideea ca fiecare județ să poată lua cea mai bună decizie în funcție de situația la zi a cazurilor de coronavirus. Unul dintre oamenii care ar putea avea un cuvânt important în această problemă este primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

„Eu îmi doresc să se reia școala, să se redeschidă universitățile, pentru că mă gândesc la părinți, ce vor face cu copiii. Mă gândesc că nu trebuie exclusă o decizie de descentralizare pe județe sau regională, în funcție de situație. Dacă oamenii sunt responsabili, nu are rost să îi ții pe toți în același registru.

În România ar trebui, din perspectiva asta de deschidere a școlilor să se descentralizeze această decizie. Eu o susțin cu toată convingerea. Dacă noi ne comportăm bine, suntem primii care câștigăm din acest comportament. Mă uit la ce înseamnă toamnă și nu este simplu de gestionat problema copiilor”, a declarat Emil Boc.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a explicat că există o comisie mixtă la nivelul Ministerului Educaţiei, sub conducerea vicepremierului Raluca Turcan, care se ocupă cu realizarea unui pachet de măsuri pentru o gestionarea eficientă a începutului de an şcolar.

După ce tot mai mulți specialiști din educație au criticat închiderea fără excepție a școlilor, fără a ține cont de numărul de copii din anumite sate sau orașe și numărul de cazuri de COVID-19, experții din Sănătate au prevăzut în actul pe care l-au trimis Ministerului Educației că fiecare școală și grădiniță trebuie să facă o analiză locală a riscurilor și acesta este practic documentul de bază pentru decizia de a redeschide total sau parțial cursurile.

Hotărârea finală o iau Inspectoratele Școlare Județene (ISJ), Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) și conducerea fiecărei școli în parte. În documentul trimis de Ministerul Sănătății, Ministerului Educației este prevăzută obligația ca școlile și primăriile să identifice spații suplimentare pentru desfășurarea orelor, iar autoritățile locale și unitățile de învățământ vor trebui să asigure săpun lichid, hârtie igienică, hârtie de șters pe mâini, antiseptic pe bază de alcool și dispensere, dezinfectant pentru bănci, catedră, podele, clanțe etc.

Tot în sarcina școlilor apare obligația de a asigura măști faciale de protecție pentru elevi, profesori, personalul medical, personalul de curățenie și auxiliar.

Citește și: Tăriceanu nu înțelege școala on-line: ”Lăsăm un virus să ne dărâme prezentul și viitorul?”

HashtagNews.ro