Ateliere de mumificare descoperite într-o necropolă antică din Egipt

Este vorba despre două ateliere mari pentru îmbălsămare ce datează din perioada celei de-a 30-a dinastii (380-343 î.Hr) şi respectiv din cea a dinastiei Ptolemeice (305-30 î.Hr).

Arheologii au descoperit ateliere pentru mumificarea oamenilor şi a animalelor, precum şi încă două morminte în necropola antică din Saqqara, conform unui anunţ făcut de oficiali egipteni, potrivit digi24.ro.

Mostafa Waziri, şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt, a declarat în faţa reporterilor că au fost descoperite două ateliere mari pentru îmbălsămare ce datează din perioada celei de-a 30-a dinastii (380-343 î.Hr) şi respectiv din cea a dinastiei Ptolemeice (305-30 î.Hr).

Descoperirile au fost făcute la capătul unor săpături arheologice care au durat un an. Şantierul arheologic se află în apropierea sanctuarului zeiţei Bastet, unde se află şi catacombele pisicilor mumificate, la aproximativ 30 de kilometri sud de Cairo. În acelaşi loc au fost descoperite în 2019 sute de statuete şi rămăşiţe ale unor animale mumificate. „Am descoperit ateliere de îmbălsămare, unul pentru oameni şi unul pentru animale. Am descoperit toate uneltele pe care le foloseau (în procesul de mumificare) în vremuri străvechi” a declarat Waziri.
În ambele ateliere au fost descoperite paturi din piatră, vase ceramice şi vase rituale, sare natron (carbonat hidratat natural de sodiu), care este unul dintre ingredientele principale ale mumificării, precum şi alte instrumente folosite la mumificare.Săpăturile au dus la descoperirea a două mici morminte, vechi de 4.400 şi respectiv 3.400 de ani, în care se află rămăşiţele a doi preoţi, Ne Hesut Ba din perioada dinastiei a 5-a a Vechiului Regat şi respectiv Men Kheber din perioada celei de-a 18-a dinastii.

Mii de articole de îmbrăcăminte şi marochinărie de contrabandă, descoperite la Vama Calafat