Ce lucru interzis pot face femeile pe 29 februarie

Conform unei tradiții de origine anglo-saxonă, este permis ca femeile să ceară mâna iubitului lor

29 februarie
29 februarie sursa foto pixabay

29 februarie este legată de o serie de curiozități științifice și tradiții nu întotdeauna cunoscute. De exemplu, pe 29 februarie se schimbă ordinea. Femeile pot cere în căsătorie bărbații și aceștia nu pot refuza. Primul care a introdus o zi „bonus” în calendar o dată la patru ani a fost Iulius Caesar, în anul 46 î.Hr.. Cele 24 de ore în plus cădeau, pentru romani, înainte de calendele lui martie (24 februarie). Această zi a fost numită „bis sexto kalendas Martias” (de unde și numele de „zi bisectă”), potrivit stiripesurse.ro.

Când oamenii au început să numere zilele lunii de la prima și cu numere progresive, ziua suplimentară a devenit 29 februarie.

Nu se întâmpla cu adevărat o dată la patru ani. Deși bună, ideea lui Cezar avea o limită. Erau prea multe zile bisecte și calendarul adoptat nu coincidea cu calendarul solar. Papa Grigore al XIII-lea a repus lucrurile în ordine. În 1582, el a decis să sară zilele de la 4 la 15 octombrie pentru acel an și să schimbe echinocțiul de primăvară înapoi la 21 martie. Calendarul gregorian, folosit și astăzi, a stabilit că anii bisecți sunt doar cei divizibili cu patru. Acest lucru cu excepția anilor seculari, care sunt bisecți doar dacă sunt divizibili cu 400. Ziua potrivită pentru o cerere în căsătorie.

Conform unei tradiții de origine anglo-saxonă, este permis ca femeile să ceară mâna iubitului lor (și nu invers) pe 29 februarie

Sfântul Patrick, la insistențele Sfintei Bridget, a fost cel care a acordat o dată pentru femeile care așteptau în zadar inelul. Nevoiți să accepte. Bărbații care urmau să primească temuta întrebare pe 29 februarie nu puteau răspunde „nu”. O altă legendă spune că regina Margareta a Scoției, la sfârșitul anilor 1200, a stipulat prin lege că bărbații care refuzau cererea în căsătorie pe 29 februarie trebuiau să plătească o amendă. Acest lucru se datora faptului că, în antichitate, data de 29 februarie nu era acceptată de calendarul englezesc și, prin urmare, „nu exista”.

În Europa de Nord, chiar și astăzi, bărbații care refuză o cerere în căsătorie în această zi trebuie să o compenseze pe logodnica lor cu mănuși sau haine.

Dacă nu sunt mulți cei care se căsătoresc pe 29 februarie, în mai multe țări fiind considerată de rău augur – cu siguranță nu sunt puține persoanele născute la această dată. Ar fi vorba de 4,1 milioane de persoane născute pe 29 februarie. Celebrități născute în an bisect sunt compozitorul Gioacchino Rossini, Papa Paul al III-lea (în 1468), Bartolomeu I Patriarhul Constantinopolului (în 1940), pictorul Balthus (1908). Peste 18 milioane de ambalaje colectate în luna februarie prin intermediul Sistemului Garanţie-Returnare