Guvernul Cîțu vrea să crească salariul minim pe economie, suma în plus fiind de 70 de lei. Astfel, conform unui comunicat al Guvernului, salariul minim brut ar urma să crească de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.

Rămâne de văzut dacă dorința Guvernului de a oferi o viață mai bună românilor se va rezolva cu suma de 70 de lei și, în același timp, rămâne de văzut ce cifre vor rămâne după impozitare.

De asemenea, premierul, ministrul Muncii și reprezentanții partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord prin care să fie stabilit un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani.

La nivelul Guvernului vom decide creșterea salariului minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ține cont de argumentele reprezentanților sindicatelor, ai patronatelor, precum și de contextul economic și social. Ne dorim să asigurăm o viață mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă și să protejăm inițiativa antreprenorială”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Salariului minim brut pe țară: majorat cu 70 de lei

Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020.

Revenind la un calcul privind valoarea totală a coșului de consum pentru un trai decent: aceasta a crescut cu 4,7% din septembrie anul trecut până în septembrie anul acesta, arată calculele FES România & Syndex.

Nu ai ce pune pe masă? Guvernului nu-i pasă!

Coșul de cumpărături rămâne departe de a fi decent

Traiul românilor rămâne departe de a fi numit unul decent. O retrospectivă a anului 2020 ne arată majorări ale cheltuielilor care nu pot fi rezolvate cu suma de 70 de lei.

Cel mai mult au crescut:

Cheltuielile pentru casă și masă – cheltuielile românilor cu locuința (plata ratei sau a chiriei) au crescut cu 8,8% față de anul trecut. 

Cheltuielile cu alimentația au sărit în aer, majorându-se cu 5% față de 2019.

Calculele ne mai arată că o gospodărie formată din 4 persoane, doi adulți și doi copii, are nevoie de 7.278 de lei pe lună, față de 6.954 de lei anul trecut și  6.762 de lei în 2018.

Citește și: Primele de Crăciun: între speranță și obișnuință

#News