Ludovic Orban

Primii paşi spre desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor au fost anunţaţi în şedinţa de guvern din data de 27.12.2019.

Astfel, premierul Ludovic Orban a susţinut că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă

Inițial, ministrul Cătălin Predoiu propunea „desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a secției”, însă, cu toate acestea, actualmente soluția agreată este cea a desființării.

Domnul ministru a menţionat că înfiinţarea secţiei de faţă a fost realizată fără consultare publică, și în pofida reacțiilor anumitor magistrați și a criticilor Comisiei Europeane, Greco și a Comisiei de la Veneția.

„S-a arătat că modul de structurare a acestei secții nu poate să ducă la o bună funcționare și combatere a corupției. S-a mai arătat că modalitatea de funcționare contravine principiului ierarhic de funcționare în Ministerul Public. Toate aceste critici au fost prealabile operaționalizării SIIJ. Ceea ce a urmat după a confirmat aceste temeri. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau procesul de modificare a Legilor Justiției a codurilor penale la acea dată. S-au retras recursuri făcute de DNA în mari cazuri de corupție. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau modificările legislative, s-a constatat că s-au deschis spețe unor persoane care beneficiau de imunitate internațională”, a mai spus ministrul.

În ciuda faptului că s-a discutat despre o decizie CCR prin care se arată că SIIJ e constituţională, Predoiu a declarat că CCR s-a pronunţat la compatibilitatea cu Constituţia şi nu la partea de funcţionalitate a Secţiei, “care e în afara jurisdicţiei CCR”.

„E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

#news