Alfred Simonis (PSD)

Încă de ieri cei din PSD anunțau că pregătesc o nouă moțiune de cenzură. Anunțul a fost făcut de liderul formațiuniii, interimarul Marcel Ciolacu care, declarându-se nemulțumit de actuala guvernare, a anunțat că atunci când momentul va fi unul propice, PSD va iniția o nouă moțiune de cenzură împotriva liberalilor de la guvernare.

La o zi distanță după marele anunț, liderul deputaților PSD Alfred Simonis adaugă, la rându-i, faptul că în PSD se vehiculează deja ideea unui guvern de tehnocrați. Reamintim faptul că, imediat după tragedia de la Colectiv și demiterea guvernului Ponta, președintele Klaus Iohannis a desemnat un guvern terhnocrat condus la acea vreme de Dacian Cioloș, un guvern aprig contestat de tabăra social democrată ale acelor vremuri.

„Desemnează premierul pe baza unei Constituții, care spune foarte clar că trebuie să desemnezi premier de la o majoritate parlamentară. Foarte clar nu spune, dar se subînțelege, e adevărat, din Constituție asta. Altfel, întotdeauna, un președinte poate să desemneze un premier de unde vrea el și nu are nevoie de Parlament, ceea ce este o aberație. Însă țin să spun că noi am anunțat că vom depune o moțiune de cenzură în situația în care starea medicală a națiunii va permite acest lucru și starea de alertă va fi încheiată, am spus deja acest lucru. În măsura în care situația va permite o astfel de moțiune și adoptarea ei, aceasta se va depune, pentru că eu cred că România are nevoie urgentă de un alt Guvern, acesta fiind unul epuizat și moral și din toate punctele de vedere”, declară Simonis.

Simonis: „Luăm în derâdere anumite chestiuni și există riscul să fim într-o situație din ce în ce mai rea”

„În urmă cu câteva luni, atunci când a mai picat o dată la vot Guvernul Orban, PSD a făcut o propunere care cred eu încă este de actualitate și anume un Guvern de uniune națională, cu ministere asumate din partea fiecărui partid, fiecărei forțe politice a Parlamentului, astfel încât să nu mai existe această tentație a câștigului electoral și a deciziilor luate în an electoral, în scop electoral. Uitați-vă la situația în care suntem la șase luni de când era o simplă răceală, citez din președinte, acea declarație fiind într-un context electoral, pe vremea aceea PNL și președintele doreau să facă alegeri anticipate, indiferent de consecințe. La fel suntem și acum, luăm în derâdere anumite chestiuni și există riscul să fim într-o situație din ce în ce mai rea”, mai spune Simonis.

Astfel, liderul deputaților PSD Alfred Simonis își susține această teorie adăugând că această situație de criză ar putea fi ajustată înspre bine doar dacă guvernul ar fi format din tehnocrați, adică din specialiști care să gestioneze corespunzător și în cunoștință de cauză pandemia.

„Eu când vorbesc de Guvern de uniune națională, nu mă refer neapărat la o guvernare cu PNL, PSD-PNL sau alte partide. Eu mă refer la un Guvern susținut de forțele politice. Poate fi unul de specialiști, poate fi un Guvern de specialiști, pe care să-l susținem în Parlament cu toții. Nu trebuie neapărat să fie Orban și cu mine membri ai Guvernului sau eu știu, Orban și Ciolacu. Eu spun că în această situație în care există această tentație de a lua decizii din rațiuni electorale, aflându-ne cu câteva luni înainte de alegeri, să stabilim un Guvern de specialiști, care nu va candida la următoarele alegeri, pe care să-l susținem cu toții și să ia deciziile corecte în această situație de pandemie”.

Citește și: USR câștigă negocierile cu PNL: Dan Cristian Popescu, eliminat din cursă

#News