Medicii din vestul României, în alertă

Cauza o reprezintă un tip de mucegai în concentrație mare

mUCEGAI
MUCEGAI SURSA FOTO PIXABAY

Un nou alergen a fost descoperit de cercetătorii din România. Este vorba despre un tip de mucegai care a fost găsit în concentrație mare în aer, în vestul țării, potrivit digi24.ro.

Acesta poate provoca simptome grave de alergie celor care au sensibilitate la polen și o agravare a stării de sănătate pentru cei care suferă de afecțiuni pulmonare.

Sporii de mucegai au alertat medicii încă de anul trecut, atunci când au fost montate câteva stații de monitorizare. La o stație de măsurare a polenului din aer, montată lângă Spitalul Județean din Timisoara concentrația de spori de mucegai este de peste 38.000, cea mai mare valoarea înregistrată în ultimele zile. Rezultatele pot fi văzute în timp real pe o aplicație de pe telefonul mobil. Deocamdată nu se știe cauza acestei concentrații periculoase din aer.

Acum, specialiștii fac cercetări pentru a identifica tipurile de mucegai și cum ne pot afecta sănătatea.

„Cantitatea de spori de fungi depășește de peste 10-15 ori nivelul ambroziei, care depășește de peste 15 ori orice nivel de alt polen. Ar putea induce poate o pneumonie, sau altă afectare de tip pulmonar, care să nu fie alergie. Am identificat unul dintre ei. Este vorba de Alternaria, este un spor care duce la astm și la copii și la adulți, dar am câțiva copii cu forme severe de astm indus de această Alternaria”, a declarat prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic alergolog. Acum, cercetătorii cer verificări asemănătoare și în alte orașe, pentru a vedea dacă există astfel de concentrații periculoase de mucegai, care pot afecta sănătatea oamenilor.

CFR Călători: Un tren va avea întârziere de 5 ore