Klau Iohannis și Siegfried Mureșan din umbră

Atacat din toate părțile, ba chiar și de oameni care altă dată nu ar fi ridicat privirea din pământ în fața lui, Ludovic Orban îi strică ploile președintelui Klaus Iohannis. Imaginea partidului este tot mai cenușie cu Orban pe post de prim-ministru, iar ambiția provincialilor de a ajunge sus, cât mai sus e un avertisment. Sigur că președintele Iohannis știe cine este și cât poate Ludovic Orban, dar mai știe președintele și niște legi ale fizicii care oricând pot fi aplicate cu succes în politică.

Ludovic Orban are zilele numărate în fruntea Executivului. Nu doar pentru că PSD-ul pregătește moțiunea de cenzură, ci pentru că președintele Iohannis știe că social-democrații sunt unealta perfectă pentru a-l înlătura pe Orban (și apoi să arate cu degetul către „ciuma roșie”), ca să-i facă loc viitorului premier. Recent, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a lansat o ipoteză care, deloc surprinzător are acoperire, „make sens” cum ar spune americanii.

Economist și om politic român, deputat european din partea Grupului PPE și membru al Partidului Național Liberal, ba chiar vicepreședinte al Partidului Popular European, Siegfried Mureșan este imaginea perfectă a viitorului de dreapta. De ce Siegfried Mureșan? Pentru că, așa cum spune Stănescu, acesta este în prezent cel mai apropiat român de nucleul puterii europene. Este cel mai apropiat român de primul cerc al puterii deținute de Germania prin Angela Merkel. Sau de Angela Merkel prin Germania.

Este un colaborator apreciat drept ideal de către cancelar. Și automat de marea familie a popularilor europeni, în care Siegfried Mureșan joacă un rol cheie. Sigur, Siegfried Mureșan este mai aproape de interesele Germaniei decât de interesele României, însă este candidatul ideal pentru funcția de premier într-un stat perceput la Berlin drept colonie. În același timp, acesta îi poate asigura lui Klaus Iohannis și stabilitate, dar și condițiile necesare pentru ca acesta să poată mima comportamentul unui președinte jucător.

Bine, se vor auzi voci din mulțime, dar Rareș Bogdan nu e și el un copil de suflet al președintelui fizician? Este și nu prea. Rareș Bogdan e tot un jucător, precum Iohannis, doar că lui Rareș îi place lumina de pe scenă, el adoră ovațiile, aplauzele. Categoric știe să atragă electorat, dar încă nu știe să-și controleze emoțiile. În calitate de europarlamentar e ok că se ia la trântă cu unii, cu alții, mai ales cu vecinii unguri, dar ca viitor premier, sau de ce nu președinte, e încă departe de rafinamentul acela… Nu are ștaif cum se spune (altfel o întrebuințare greșită a termenului – n.a.).

Citește și: Fifor, ca un vifor: „Guvernarea Orban-Iohannis pune la pământ nivelul de trai al românilor”

HashtagNews.ro