Rasism. Am învățat cuvântul ăsta de mică, de când am plâns ascultând Coliba unchiului Tom, la pick-up. Încă de pe atunci am început să pun întrebări, să caut răspunsuri și să nu mi se pară ok să fii discriminat din cauza culorii pielii. Da, am învățat și ce înseamnă ”discriminare”.

Am aflat că discriminarea poate fi de multiple feluri. Am ajuns să nu-mi placă, indiferent de tip. Că vorbim de discriminare rasială, de gen, de cultură, de orice fel, am fost împotrivă.

M-am documentat în legătură cu istoria tuturor tipurilor de discriminare? Bineînțeles! Fără a vrea să discriminez pe nimeni, cred că știu mai bine decât cei care au vandalizat magazine și au dărâmat statui, istoria sclavagismului în lume. Dacă am avut rude direct implicate? Nu. Dacă știu din poveștile stră-străbunicilor cum era? Nu. Dar dacă ajungi să dărâmi statui în 2020 și să furi din magazine, sincer mă-ndoiesc că știi cu adevărat poveștile de atunci.

Cred că ești doar un oportunist. Un scandalagiu. Un avid de atenție. Nici furtul, nici vandalizatul nu schimbă istoria. Istoria nu e făcută să fie schimbată. E făcută pentru a învăța din ea, să nu-i repeți greșelile.

Ce se întâmplă acum nu mai e lupta împotriva rasismului. E o încercare stupidă de a șterge cu buretele ceva ce s-a întâmplat. Și e o încercare patetică, de hipercorectitudine.

”Grupul L’Oreal a decis să elimine cuvintele alb/albire, luminos, curat  din gama tuturor produselor sale de seară”, a transmis compania într-o declarație.

Cu alte cuvinte, nu mai avem voie să avem dinții albi. Știți, e culoarea naturală a dinților. Alb. La fel ca cearșafurile alea, pe care le albeau ai noștri, cu clor. La fel ca pielea multora dintre noi. Alții au pielea neagră. Cafenie. Roșiatică. Galbenă. Dinții sunt albi. Doar dacă nu faci, cumva, parte din fostele elite asiatice, care-și înnegreau dinții, ca simbol al superiorității rangului.

Noi, ăștia, care nu facem parte din familia regală japoneză, avem dinții albi. Indiferent de culoarea pielii. Dacă, din diverse motive, ți se îngălbenesc, o să vrei să-i albești. Să-i cureți. La fel ca pe-un cearșaf de culoare albă care, după folosire, se murdărește.

Nu are nicio conotație negativ-rasială înălbirea dinților. Nici ”luminos sau curat”. Conform acestei logici, dacă-mi apare o carie (care, știm cu toții, e neagră) n-ar trebui să mă duc la stomatolog să mi-o curețe, pentru că dau dovadă de rasism?

Ce e în neregulă cu ideile de genul ăsta? Cui îi vin? Cine stă să se gândească că albirea dinților poate fi rasistă? Sau iluminatul feței? Eu zic că dacă te-ai gândit că albul dinților s-ar putea să lezeze populația de culoare, ești mai rasist decât definiția. Prin dublu standard.

Și așa e o problemă majoră: ai voie să spui că ești mândru că ești negru. Ai voie să spui că ești mândru că ești amerindian. Asiatic. Evreu. Dar dacă spui că ești mândru că ești alb (doamne ferește, să fii și alb, și german!) se dezlănțuie iadul. Toată lumea are voie să fie mândră de ceea ce este. Eu, ca european, caucazian, alb, nu am voie. Pentru că sunt rasist. Eu, sau voi?

Repet: îmi displace discriminarea. N-am practicat-o niciodată. Ba chiar am militat anti-discriminare. Dar când anti-discriminarea voastră ajunge să fie discriminatorie pentru mine, nu mi se mai pare ok.

Drepturile egale pentru persoanele de culoare au fost obținute acum vreo 50 de ani. Că mai sunt tâmpiți care nu cred în egalitate, nu e problema mea. Eu, personal, n-am făcut nimic pentru a alimenta discriminarea. Și da, sunt mândră că sunt albă. La fel cum aș fi fost dacă aș fi aparținut oricărei alte rase. E un sentiment logic și normal.

Sentimentul superiorității nu e ok. Dar când ajungi să interzici albul meu, pentru că tu îl consideri superior și condescendent, aplici exact discriminarea împotriva căreia urli. Și lovești. Și dărâmi.

Și să-ncerci să impui eliminarea ”albului” din reclame, filme, muzică, istorie – mi se pare mai grav și mai discriminatoriu, decât ce s-a întâmplat, de-a lungul secolelor. Pentru că (nu-i așa?) avem istoria care să ne învețe că nici un soi de discriminare nu e bună. Cât om mai avea-o și pe asta.

Citește și: Shaun King a decis că Iisus e prea alb pentru anul 2020

#News