Termocentrala Mintia

4.600 dintre locuințele din Deva, adică 30% din totalul acestora, au rămas fără apă caldă. Termocentrala Mintia și-a oprit activitatea din lipsă de materie primă, cărbune. Restricționarea agentului termic nu e o chestiune de ore, ci de zile, instalațiile urmând să fie repornite abia pe 1 iulie. Este a doua oprire totală a lucrului la termocentrala Mintia în ultimele două săptămâni.

Părerile sunt împărțite ca în orice situație conflictuală. Liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc, nu se ferește să spună lucrurilor pe nume și acuză fără echivoc Ministerul Economiei, patronul termocentralei și al Complexului Energetic Hunedoara, de sabotaj.

„Ne confruntăm cu refuzul Ministerului Economiei de a asigura stocurile de cărbune din rezerva de stat. Este un sabotaj al Ministerului Economiei pentru că suntem la a doua oprire la zero, din ultimele două săptămâni, din lipsa stocurilor de cărbune.

Practic, nu se mai dorește ca acest producător de energie să mai producă energie în România, făcând loc producătorului de la Pacs, din Ungaria, care va intra în funcțiune în 2023. Ministerul, care este patronul termocentralei și al Complexului Energetic Hunedoara, nu dorește salvarea acestui producător. Se face lobby din afara țării, avem procese cu cei de la Greenpeace”, a punctat sindicalistul.

Există și varianta îndulcită a situației. Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roșu, spune că nu e niciun sabotaj la mijloc și că situația este cauzată strict de oprirea Minei Lupeni, care a fost inundată în urma ploilor torențiale din Valea Jiului, prin urmare nu s-a mai extras cărbune.

Termocentrala Mintia are nevoie de o cantitate aproximativ de 1.700 de tone de cărbune pe zi. Din această cantitate, mina din Valea Jiului furnizează 600 de tone pe zi, mult sub necesarul Termocentralei în care lucrează aproximativ 700 de angajați și face parte din CEH alături de termocentrala Paroșeni și minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea și Vulcan. 

Citește și: Ciolacu despre coronavirus: inventăm apa caldă

HashtagNews.ro