Nu știu exact cum se va ajunge în Grecia, nu știu cum va funcționa distanțarea socială. Dar Grecia vrea să se revină la viața normală de dinainte. Cu turism vesel, ceva bani din asta, ceva mai puține restricții și o bere pe terasă. Nu știu nici dacă se promit strict promisiuni sau dacă e vorba de prea mult optimism. Sau de inconștiență.

Ministrul turismului, Harri Teocharis, vorbește despre ”noi reguli specifice pentru hoteluri, plaje, piscine, bufeturi pentru micul dejun în hoteluri și autobuze turistice.” Tot el afirmă:

”Vom promova un acord asupra unui set comun de reguli europene. Avem nevoie de reguli noi pentru a permite oamenilor să se deplaseze dintr-o țară în alta, fie pe drum, prin aer sau pe mare. Avem nevoie de reguli temporare care să aibă sens din punct de vedere economic. Dacă, de exemplu, puteți avea doar 10 pasageri într-un avion pentru a fi considerat un zbor sigur, atunci, evident, nu va exista niciun zbor”.

Grecia are chiar și un program interesant, când mă uit la el parcă revăd orarul din clasa a patra:

4 mai – Magazine, coafoare, centre de estetică, libera circulație în interiorul prefecturilor;

11 mai – Deschiderea cursurilor la licee;

25 mai – Liturghii în biserică (reguli stricte);

1 iunie – Grădinițe, începerea funcționării hotelurilor, magazine mari, firme de catering, baruri/centre de divertisment;

29 iunie – cazările turistice, libera circulație pe insule.

Să recapitulăm: pe 4 mai grecii decid că e ok să meargă la coafor. Că doar încă de pe vremea lui Zeus, buclele erau o modă la care poporul elen nu ar putea renunța. Deci, dacă ești grec, să știi că în aproximativ o săptămână, te poți tunde, aranja sau poți alege un breton demn de Afrodita. Barem să suporți pandemia cu stil. Priorități!

În data de 11 mai, liber la învățătură. Îmi și imaginez toți copiii de greci, coafați și aranjați încă de pe data de 4 mai, cum vor da buluc în clase.

Iar dacă vă gândeați că partea cu centrele de estetică și frizeriile e cam dubioasă, pe 25 mai preoții greci vor cânta mai cu spor. Că se deschid bisericile. Mă gândesc dacă fețele bisericești au trecut pe la salonul de înfrumusețare înainte. Dar, slujbe se vor ține. Din nou, priorități, lux și stil elen. Tipic. Țara arde și popa cântă.

Pe 1 iunie, hop și ăștia mici (și ei coafați,  încă de pe data de 4 mai) ajung la grădinițe. Nu știu de ce există discrepanță între licee și grădinițe, că mie îmi pare fix același drac. Dar să nu punem prea multe întrebări unui popor care deschide prima dată coaforul. Tot pe 1 iunie, Grecia dă liber la bere pe terase, baruri și alte veselii.

După aproximativ o lună, Grecia deschide și plaja, insulele, ștrandul și îmbrățișează turiștii. Nu știu care turiști, dar poporul elen se pare că știe mai bine decât noi.

Cineva? Vacanță? Grecia? Prin iunie? Eu, una, mai aștept vreo doi ani.

Citește și: Klaus Iohannis și o decizie sănătoasă: școlile rămân închise

#News