Gabriela Firea: Scăderea natalității afectează întreaga Europă. În România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 130 de ani, puțin peste 170.000 de copii. Și Polonia a avut anul trecut cea mai scăzută rată a natalității de la Al Doilea Război Mondial, cu aproape 305.000 de copii născuți

Potrivit Gabrielei Firea, vizita ministrului polonez Marlena Malag și a delegației Ministerului Familiei și Politicilor Sociale a creat premisele unei colaborări între România și Polonia pentru dezvoltarea unor proiecte comune pentru creșterea natalității

Gabriela Firea a avut astăzi o întâlnire foarte utilă cu doamna Marlena Maląg, ministrul Familiei și Politicilor Sociale din Polonia, împreună cu colegul ei Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, în cadrul vizitei oficiale a guvernului polonez în România. Alături de ei au fost prezenți membrii delegației poloneze, secretarul de stat Doina Pârcălabu și secretarul de stat Cristian Vasilcoiu.

Gabriela Firea: Scăderea natalității afectează întreaga Europă. Anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 130 de ani, puțin peste 170.000 de copii.

Potrivit ministrului Familiei, si Polonia a avut anul trecut cea mai scăzută rată a natalității de la Al Doilea Război Mondial, cu aproape 305.000 de copii născuți.”Este important să urmăm exemplele de bune practici din alte state. De aproape 20 de ani, Polonia are un minister dedicat familiei și dezvoltă proiecte punctuale, extrem de bune pentru tinerele familii sau pentru cele cu mulți copii. Am vorbit despre Cardul familiilor numeroase, unul dintre proiectele Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pe care îl vom implementa în curând. Acest proiect este cunoscut de aproape cinci ani în Polonia sub numele de Large Family Card”, a declarat Gabriela Firea. Potrivit Ministrului Familiei, este o inițiativă care s-a bucurat de succes, cardul reprezentând un sistem de reduceri, de exemplu, la cumpărături. Pentru România și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este foarte importantă experiența statelor cu tradiție în politicile publice aplicate direct către familie, deoarece trecem printr-o criză demografică fără precedent.

Gabriela Firea :Creșterea natalității este una dintre prioritățile Guvernului României. Primul proiect inițiat în calitate de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul coaliției de guvernare, a fost programul de susținere a femeilor și cuplurilor infertile printr-un sprijin financiar de 15.000 de lei.

Potrivit ministrului Familiei, sunt deja peste 6.200 de dosare înregistrate, fiind comandate peste 1.500 de vouchere, majoritatea fiind deja emise și livrate către beneficiari. „Pentru perioada imediat următoare, colaborăm cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru dezvoltarea unor proiecte dedicate creșterii natalității și susținerii familiilor cum ar fi cardul familiilor numeroase și cardul pentru tineri; – Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame; – Concurs Național de Proiecte Pentru Familie. – Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate; – Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase; De asemenea, am discutat despre Manifestul pentru drepturile femeilor, care conține proiecte dedicate doamnelor din România, lansat la începutul acestei luni”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Vizita doamnei ministru Marlena Malag și a delegației Ministerului Familiei și Politicilor Sociale a creat premisele unei colaborări între România și Polonia pentru dezvoltarea unor proiecte comune pentru creșterea natalității.

„Mi-a făcut plăcere să-i ofer doamnei ministru Malag o ie românească, un simbol al culturii și tradiției naționale a României. Am fost bucuroasă să primesc în dar, în apropierea Sfintelor Paști, un ou din porțelan pictat manual, un simbol al culturii poloneze, realizat într-o fabrică de ceramică care produce astfel de obiecte de peste 150 de ani. Am participat și la ședința comună de Guvern România-Polonia, prezidată de premierul Nicolae Ionel Ciucă și premierul Mateusz Morawiecki, unde un fost prezentate concluziile întâlnirilor bilaterale între miniștri”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Susțin orice discuție onestă pentru completarea Constituției. Cred că e nevoie de articole prin care să se acorde în mod clar mai multe drepturi femeilor