Anul 2021 a fost cel în care am așteptat vaccinul anti-COVID, apoi cel în care am tot numărat morții arși în spitale. Acum, întindem telefonul cu „certificatul verde” descărcat, pentru a intra în locuri în care, uneori, nici nu ne imaginam că vor deveni „selective”.

Fără tăgadă, anul 2021 a fost anul „full-pandemic”, în care s-au întâmplat de toate: de la crize sanitare, la cele politice. „Știrile” au fost aproape aceleași pe toate site-urile. Însă, evenimentele au rămas percepute diferit.

Spunem asta pentru că noi am selectat câteva imagini care pot exprima atât de multe lucruri în atâtea feluri.

„Omul cu câini”
„Omul cu câini”

1. Omul cu câini

Mica lui „trăsură” este trasă de câini. Roxy, Pichy, Mili, Macarena. Trăiește în Călărași și își câștigă existența din vânzarea pet-urilor. E omul acela care crede că o felie de pâine se poate „frânge” mai bine în cinci-șase bucăți, iar fidelitatea câinilor este nemărginită: „Hai, Roxy. De ce te-ai oprit? Ce ai văzut? Hai că mai avem!”, așa vorbește omul cu câini.

Nu știe de pandemie, nu a fost infectat și nici nu îi pasă: „Cu virus sau fără virus, eu sunt același”, a fost mărturia care ne-a făcut să înțelegem că, uneori(…) e mai bine să te bucuri de ce primești.

2. Cerbul din lacul Moacșa, județul Covasna

Am primit-o de la unul dintre cititorii din județul Covasna. O partidă de vânătoare „necontrolată” l-au făcut să se refugieze în apele lacului Moacșa. Da, anul 2021 a fost cel în care l-am plâns pe ursul „Arthur”, ucis de un „mare prinț” și cel în care au fost zeci de victime ale acestor animale. Totodată, anul pe cale să se încheie nu a adus vreun „autor cunoscut” al sutelor de dosare pentru defrișarea pădurilor.

3. Femeia cu ruj din Parcul Cișmigiu

foto realizată de Aida Economu

De pe vremea când se purta rujul, nu masca(…) Este o imagine surprinsă de Aida Economu(n.r actriță), în timp ce alerga în Parcul Cișmigiu. A oferit-o celor care sunt boemi. Până la urmă, „contează cum te simți”, nu cine „ești”, a fost concluzia celor care au vizionat-o. Noi am zice, mai degrabă: lucrurile mărunte fac diferența.

4. Justiția „dezbrăcată”: de vicii, de nelegalități, de dogme

George Șerban, secretarul de stat în Ministerul Justiției, suspectat că a fost delegat nelegal la CSM

Nimic senzațional: un bărbat cu ochelari, cu pansament, în pantaloni scurți. „La prima vedere”. Domnul din imagine încă este secretar de stat în Ministerul Justiției. Mai exact, are toate parchetele în subordine. Fotografia aceasta(cea mai decentă din câte se poate posta)o trimitea unei judecătoare, căsătorite, pentru a o constrânge să ia anumite decizii agreate de el. Credeți că se baza pe pantalonii scurți? Nu, pe oamenii politici care l-a numit secretar de stat.

Din acest motiv, spunem că anul viitor ar trebui ca Justiția să fie „dezbrăcată”: de vicii, de nelegalități și chiar de dogme.