Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că ceea ce se întâmplă acum în sistemul medical, în raport cu pandemia de Coronavirus, este doar rezultatul indolenței ultimilor 30 ani.

„Întrebaţi dacă s-a greşit undeva. Nu cred că s-a greşit, ne-am adaptat cu sistemul medical pe care îl avem. Poate că s-a greşit în aceşti 30 de ani că nu am pus mai mult în sistemul medical românesc. Am fost nevoiţi în acest an să facem acea modernizare forţată a spitalelor. Cu cât s-au dotat spitalele în această perioadă nu cred că s-au dotat în cei 30 de ani”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru are răspunsul aproximativ la întrebarea: „Când vom beneficia de vaccin?”

„Se discută (…) de un vaccin SARS-CoV-2. Avem acele discuţii cu comunitatea europeană, suntem angrenaţi, avem o primă tranşă care ar trebui să vină în sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este ca tot personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă pentru a putea să avem o linie întâi solidă. (…) Este o luptă grea, este o luptă dramatică. (…) Lumea trebuie să înţeleagă că acele restricţii pe care le impunem acum vor merge şi două-trei săptămâni după ce numărul cazuri va scădea. Fiindcă numai aşa putem limita ceea ce se întâmplă în acest moment. (…) Am pregătit şi unităţi sanitare în care să putem trata separat pacienţi cu gripă şi pacienţi cu infecţie SARS-CoV-2″, a mai spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a mai spus că regulile sunt făcute ca să fie respectate, mai ales acum, în situația în care ne aflăm, nerespectarea lor putând să aibă consecințe grave.

„Nu vrem sau nu mergem spre un stat poliţienesc, dar sunt reguli care într-o situaţie de criză trebuie respectate. (…) Conceptul în care toţi suntem parteneri este acela care, din punctul meu de vedere, şi (…) sistemul medical să poată respira. Suntem aceiaşi oameni de opt luni de zile. (…) Sunt totuşi momente în care vedem că nu suntem singurii care trec prin acest lucru şi acele sisteme sanitare puternice pe care le vedeam odată, pe care le invidiam, în acest moment au momente de trepidaţii”, a completat Tătaru.

Citește și: Tătaru: „Valul doi? Cred că noi am lipit toate valurile în acest moment”

#News