Descoperire importantă în tratamentul împotriva cancerului de sân

A fost descoperită o posibilă modalitate de a bloca proteinele produse în organism atunci când un pacient are cancer şi care determină răspândirea acestuia în alte părţi ale corpului

O echipă internaţională de cercetători a creat un compus care are potenţialul de a opri răspândirea cancerului de sân. Oamenii de ştiinţă de la departamentele de chimie şi biochimie din cadrul universităţii din Liverpool şi de la facultatea de medicină Nanjing, din China, au descoperit o posibilă modalitate de a bloca proteinele produse în organism atunci când un pacient are cancer şi care determină răspândirea acestuia în alte părţi ale corpului, potrivit g4media.ro.

Acest proces, numit metastază, este în mare parte responsabil pentru decesul pacienţilor. O problemă principală care apare frecvent şi împiedică tratamentul cu succes al cancerelor nu este tumora primară, care poate fi de obicei îndepărtată prin intervenţie chirurgicală, ci răspândirea acesteia în alte organe ale corpului.

„Ca regulă generală, cancerul care s-a răspândit este tratat cu chimioterapie, dar acest tratament poate fi administrat rareori fără a afecta grav sau a deveni toxic pentru pacient. Scopul cercetării noastre a fost acela de a identifica o ţintă specifică importantă pe care să o atacăm, fără efecte secundare toxice”, a explicat profesorul Philip Rudland, profesor emerit în cadrul departamentului de biochimie al universităţii din Liverpool. Echipa a descoperit în trecut că anumite proteine specifice sunt implicate în procesul metastatic; aceste proteine sunt diferite de cele implicate în producerea tumorii primare.

O astfel de proteină este cea numită S100A4 şi a fost aleasă de echipa de cercetare ca ţintă pentru identificarea unor inhibitori chimici împotriva metastazelor.

O problemă principală care apare frecvent şi împiedică tratamentul cu succes al cancerelor nu este tumora primară, care poate fi de obicei îndepărtată prin intervenţie chirurgicală, ci răspândirea acesteia în alte organe ale corpului. „Ca regulă generală, cancerul care s-a răspândit este tratat cu chimioterapie, dar acest tratament poate fi administrat rareori fără a afecta grav sau a deveni toxic pentru pacient. Scopul cercetării noastre a fost acela de a identifica o ţintă specifică importantă pe care să o atacăm, fără efecte secundare toxice”, a explicat profesorul Philip Rudland, profesor emerit în cadrul departamentului de biochimie al universităţii din Liverpool. Echipa a descoperit în trecut că anumite proteine specifice sunt implicate în procesul metastatic; aceste proteine sunt diferite de cele implicate în producerea tumorii primare.Cercetătorii au folosit drept model celule din cancerul de sân fără receptori hormonali (cancer de sân triplu negativ), considerat foarte metastatic şi incurabil. Cercetătorii au folosit drept model celule din cancerul de sân fără receptori hormonali (cancer de sân triplu negativ), considerat foarte metastatic şi incurabil. Temperaturi de până la 42 de grade în Capitală și opt județe, miercuri