Topire într-un ritm accelerat a ghețarilor din Himalya

Volumul ghețarilor s-ar putea reduce cu până la 80% până în anul 2100

Ghețarii din Himalaya riscă să piardă până la 80% din volumul lor până la sfârșitul secolului, fapt ar avea consecințe deosebite pentru milioane de oameni în cel mai pesimist scenariu climatic, au avertizat oamenii de știință din Nepal într-un nou raport.

 Raportul, publicat de Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Integrată a Munților (ICIMOD), a analizat efectul schimbărilor climatice asupra unei zone care se întinde pe o suprafață de 4,1 milioane de kilometri pătrați din Afganistan, în vest, până în Myanmar, în est

Gheața și zăpada din regiune alimentează 12 râuri care furnizează apă dulce pentru două miliarde de oameni din 16 țări, printre care China, India și Pakistan, potrivit digi24.ro.


Grupul a publicat un raport în 2019, care a constatat că, chiar și în cel mai optimist caz, în care încălzirea globală medie ar fi limitată la 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale, regiunea ar pierde cel puțin o treime din ghețarii săi. Raportul actualizat al grupului arată că aceste previziuni s-au înrăutățit de atunci

Potrivit ultimului raport, în cazul unei încălziri cuprinse între 1,5 și 2 grade Celsius, cea mai înaltă regiune muntoasă din lume ar pierde între 30% și 50% din volumul său până în 2100.

 În cazul în care încălzirea globală va depăși 3 grade Celsius, ghețarii din Nepal și Bhutan, în estul Himalayei, riscă să piardă 75% din gheață, iar cu doar un grad în plus, acest procent crește la 80%, potrivit raportului. Oamenii de știință consideră că o încălzire de 1,5 grade ar duce la inundații extreme, secetă, incendii de pădure și penurie de alimente ar putea crește dramatic. Aproximativ 240 de milioane de oameni trăiesc în regiunea Hindu Kush Himalaya, multe dintre culturile lor datând de mii de ani.

„În toți cei trei piloni ai acțiunii în domeniul climei – în ceea ce privește atenuarea, adaptarea și pierderile și daunele – suntem în impas sau mergem pe o cale greșită, în timp ce consecințele inacțiunii se accelerează pe zi ce trece”, a declarat în raport un expert.

MAE, avertizare pentru românii care călătoresc în Spania









=