„Pita de Pecica”, noul produs românesc tradițional recunoscut de Comisia Europeană

Produsul a fost trecut în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG)

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Pita de Pecica” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, potrivit stiripesurse.ro.

„Pita de Pecica” este un produs de brutărie coaptă la cuptor în regiunea Pecica din România, care îşi datorează renumele dovezilor istorice ale vechimii sale, transmise pe cale orală, strânse în reviste şi cărţi, pentru a fi conservate pentru generaţiile viitoare.

Tradiţia fabricării acestei pâini, prepararea aluatului, metoda de frământare şi modul de gătire sunt transmise din generaţie în generaţie. România avea anterior 11 produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care zece Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap şi Plăcintă dobrogeană; iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP). Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti.

Topire într-un ritm accelerat a ghețarilor din Himalya