O pădure virgină de mărimea unui teren de fotbal dispare la fiecare 5 secunde

Țara cea mai afectată este Brazilia, cu o suprafață distrusă care reprezintă 43% din pierderile globale

În 2022, planeta a pierdut o suprafață de pădure tropicală de mărimea Elveției sau a Olandei, marea majoritate a acestor ecosisteme vitale fiind distruse pentru agricultură și creșterea animalelor, potrivit unei analize a datelor din satelit publicate marți, potrivit g4media.ro.

Acest lucru echivalează cu tăierea sau arderea unui teren de fotbal de copaci tropicali la fiecare cinci secunde, zi și noapte, anul trecut, o suprafață distrusă cu 10% mai mare decât în 2021, concluzionează World Resources Institute (WRI)

Platforma sa de monitorizare a defrișărilor prin satelit, Global Forest Watch (GFW), a înregistrat în 2022 distrugerea a peste 4,1 milioane de hectare de pădure tropicală primară, crucială pentru biodiversitatea planetei și pentru stocarea carbonului. Țara cea mai afectată este Brazilia, cu o suprafață distrusă care reprezintă 43% din pierderile globale, înaintea Republicii Democratice Congo (13%) și a Boliviei (9%).

„Pierdem unul dintre cele mai eficiente instrumente de combatere a schimbărilor climatice, de protejare a biodiversității și de susținere a sănătății și a mijloacelor de trai a milioane de oameni”, a comentat directorul GFW, Mikaela Weisse. Pădurile tropicale primare distruse în 2022 au eliberat 2,7 miliarde de tone de CO2, echivalentul emisiilor anuale ale Indiei, cea mai populată țară din lume, potrivit WRI, care pilotează acest raport.

Distrugerea pădurilor continuă să se accelereze inexorabil, în pofida angajamentelor asumate de principalii lideri mondiali la COP26, care a avut loc la Glasgow în 2021.

Producția de cacao, extracția de aur și incendiile sunt principalele motive pentru acest lucru, potrivit cercetătorilor. În Indonezia, distrugerea pădurilor a încetinit pentru al cincilea an consecutiv. Arhipelagul, responsabil pentru 5% din pierderile de păduri la nivel mondial în 2021, a văzut cum extinderea suprafețelor sale tăiate s-a divizat de peste patru ori din 2016. Următoarele în top 10 în clasamentul din 2022 sunt Peru (3,9% din defrișările globale), Columbia (3,1%), Laos (2,3%), Camerun (1,9%), Papua Noua Guinee (1,8%) și Malaezia (1,7%).

Un bărbat din Roman a amenințat polițiștii cu un cuțit