Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a vorbit despre autostrada Lugoj-Deva, la cerința premierului Ludovic Orban, în ședința de guvern de miercuri.

„Astăzi, situația autostrăzii Lugoj-Deva se prezintă în felul următor: avem 66 de km de autostradă pe care se circulă fără restricții, avem 21 de km în lotul 3 unde se circulă cu restricții de viteză și de tonaj, avem 4 km din lotul 2 muzeu în aer liber – sunt finalizați în proporție de 75%, dar nerecepționați – și avem 9 km din lot – celebra secțiune a urșilor – nerealizați”, a răspuns Bode.

Ministrul a precizat că obiectivul este finalizarea lucrărilor la autostradă, astfel încât circulația să se desfășoare în siguranță. În acest sens, începând de joi, se vor ridica restricțiile de tonaj pe lotul 3.

„Începând de mâine, 28 mai 2020, CNAIR va ridica temporar restricțiile de tonaj pe tronsonul 3, cei 21 de km dintre Holdea și Ilia”, a adăugat ministrul Transporturilor.

Bode a mai spus în ședință că în continuare se face expertiză pentru terasamente și că sunt contractate toate lucrările. În plus, ministrul a adăugat că se dorește și ridicarea restricțiilor de viteză.

Ludovic Orban a luat foc ședința de guvern

Ulterior, prim-ministrul l-a întrebat dacă „pentru măgăriile făcute pe lotul 3 nu plătește nimeni?”.

În replică, Lucian Bode a menționat că este vorba despre lotul 3 și despre „constructorul spaniol”.

„Acolo a fost cu siguranță un aranjament între managementul companiei și constructor ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai ca să creeze posibilitatea companiei să câștige, pentru că acolo lucrurile sar în ochi. Lipsa de apărare, astea toate trebuie sancționate, trebuie trimis către Parchet… ce s-a întâmplat acolo e de Parchet. După cum arată lucrurile, vă spun clar că totul e cusut cu ață albă”, a spus Ludovic Orban.

Ministrul Transporturilor a mai punctat că „este inadmisibil să ai 5-6 recepții parțiale perfecte și, când ajungi la 98% progres fizic, lucrările să nu mai fie în regulă și să reziliezi contractul”.

În fine, premierul Orban a cerut efectuarea unui control, iar toate rezultatele „privind ilegalitățile” să fie trimise la Parchet.

„Să faceți un control și toate ilegalitățile să fie cuprinse într-un raport și trimis la Parchet. Nu e normal să pierdem bani din cauza ticăloșiei unora care au alte interese decât să construiască autostrăzi”, a conchis liderul liberalilor.

#NEWS