Crescătorii de ovine din Caraş-Severin, dispuşi să dea toţi mieii la export

Potrivit crescătorilor, prețul unui kilogram va ajunge în jur de 48 – 50 de lei, carnea fiind tot mai puțină

Crescătorii de ovine din Caraş-Severin preferă să vândă anul acesta mieii în viu intermediarilor, fără să-i mai sacrifice şi comercializeze la tarabele sau spaţiile special amenajate din pieţe, a declarat fermierul Mihai Sprânceană din Ţerova, potrivit g4media.ro.

Potrivit acestuia, prețul va ajunge undeva pe la 48 – 50  de lei, carnea fiind tot mai puțină.

“Prețul la toate produsele a crescut și firesc crește și prețul cărnii de miel. Dacă anul trecut s-a învârtit undeva în jurul la 38-40 de lei, anul ăsta din discuțiile pe care le-am avut cu câțiva crescători, va mergeundeva pe la 48 – 50  de lei și carnea va fi tot mai puțină. Asta din cauză că au scăzut efectivele de oi în județul Caraș-Severin, pe de o parte și pe de altă parte au început crescătorii să păstreze țurcana de rasă. Oile sunt în evidența asociațiilor și se primesc subvenții pe ele și atunci crescătorilor le convine mai degrabă să crească şi să le vândă adulte la alți crescători sau le țin ei în fermele lor și au avantaje, spune fermierul.

Potrivit acestuia, este prea mare ”tevatura” să vinzi mieii în piețe. Din acest motiv fermierii ar prefera să-i vândă pe toți în țările arabe, chiar la un preț mai mic. Potrivit acestuia, va fi cerere deoarece oferta este mica.

 ”Cerinţă pentru carnea de miel va fi pentru că omul, chiar dacă nu-și ia un miel întreg, își va lua o jumătate sau chiar mai puțin și tot va avea puțină carne de miel pe masă, pentru că e o sărbătoare mare. Va fi cerere tocmai pentru că ofertă este mică. Ca și în alți ani îi dăm la TIR, pentru că până acum treceam printr-o tevatură întreagă ca să ajungem să-i vindem și să luăm un ban. De anul trecut, prima ofertă a celor de la TIR a fost de 16 lei în viu, după aia au mărit la 18. Au oferit chiar și 20 de lei la un moment dat. Anul ăsta oferta este din start în jur de 20 de lei. Este avantajos pentru cei care vând, au mulți și le va fi greu să-i vândă tăiați pentru că în târguri, în piețe, ştiţi bine care sunt condițiile, trebuie să mai şi plătească ca să vină şi să comercializeze. Cu siguranţă fermierii se vor reorienta și poate vor accepta oferta celor care vin să ia pentru export pentru că e mult mai ușor, chiar dacă per total, pierd un leu sau 2 pe kilogram, preferă să-i piardă dar nu mai au de lucru. Vine, deschide ușa TIR-ului, i-au luat, i-au băgat, închid ușile şi asta e“, a mai spus fermierul. Mihai Sprânceană a mai subliniat că, din cauza scumpirilor, carnea de miel va costa cu până la 10 lei mai mult față de anul trecut. Acest lucru înseamnă că un kilogram de carcasă de miel se va putea vinde şi cu 48 – 50 de lei şi în viu peste 20.

Berea sub formă de pulbere, preparată în premieră în Germania