Acționarii companiei de stat Avioane Craiova au aprobat în cadrul primei ședințe din acest an conversia în acțiuni a datoriilor societății. Un proiect mai vechi, susținut de conducerea companiei, dar și de unii politicieni și care ar trebui să resusciteze unica companie românească care a fabricat avioane moderne de luptă. Numai că datoriile sunt imense și chiar dacă vor dispărea ca șterse cu buretele, tot nu va conta prea mult. Avioane Craiova, fără comenzi ferme este în cădere liberă, ca mai de altfel toate companiile din industria de apărare.

Fabrica a ajuns o epavă

AVIO, o scroafă (de mult) moartă în coteț

Avioane Craiova, simbol pe piața de capital AVIO a acumulat în fiecare an datorii mari. Potrivit bilanțului la 30.06. 2019, compania înregistra datorii ce trebuiesc achitate în cel mult un an după cum urmează: peste 17, 1 milioane de lei obligații către bugetul de stat (fisc), aproape 54, 5 milioane lei datorii la asigurările sociale, peste 16, 4 milioane lei oblogații la sănătate; 1, 7 milioane lei restanțe la fondul de șomaj, aproape 15 milioane de lei datorii la bugetul local și peste 1, 8 milioane lei obligații către personal și conturi asimilate. Toate acestea se ridică la aproape 125 milioane lei, respectiv peste 26 milioane euro. Ca o ironie a șorții, societatea înregistra în perioada de referință dividende de peste 1, 3 milioane lei către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Așa plină de datorii cum este, Avioane Craiova le face totuși curul mare funcționarilor AVAS.

Familia Meleșcanu se”roagă pentru economia românească

Dna “V”, dar nu de la victorie

Numită pe 29.03.2019 administrator special la Avioane Craiova, actuala soție a diplomatului Teodor Meleșcanu, Viki Victoria Meleșcanu nu se poate spune nici că a adus noroc companei, nici că a mișcat un deget pentru readucerea pe linia de plutire. Asta deși funcția de administrator special prevede o mulțime de atribuții privind evoluția financiară și luarea unor decizii capitale pentru societate. În fine, competentă sau nu, doamna “Mele” a câștigat bani frumoși și activitatea la Ministerul Economiei, ca expert la Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (ce- o mai fi și asta) și ca reprezentant al statului la fabrica de avioane. Salariu anual de 26 400 lei, respectiv 2 200 lei lunar, plus o pensie anuală de 16 800 lei.

Unora le- a priit capitalismul

Fabrica de avioane a lui Ceaușescu, vaca de mult a foștilor “tovarăși”

Avioane Craiova are o experiență de peste 46 ani în domeniul aviației. Compania a fost fondată în anul 1972 prin hotărâre guvernamentală avănd ca unic obiectiv fabricarea avionului IAR 93 în baza unei colaborări între RSR și Republica Federativă Socialistă lugoslavia. IAR- ul 93 a fost scos din dotarea aviației militare după intrarea româniei în Blocul NATO. Compania a construit apoi al doilea și ultimul avion din istoria sa, IAR 99 și varianta modernizată Șoim. Avion de antrenament și borbardament la sol, acesta se află și acum în dotarea armatei române. Începând cu 2013 a fost introdusă măsura de administrarea specială în vederea accelerării privatizării, motiv pentru care la fabrică a fost parașutată doamna Viki Meleșcanu. Ei bine de atunci și până acum Avioane Craiova nu a pupat nicio privatizare serioasă. Probabil pe același principiu pe care l- am atribuit funcționarilor la stat: dacă privatizăm, noi unde ne mai facem că lucrăm? Așa funcționează, AAAS, la fel a funcționat și Agenția Domeniilor Statului, ai căror funcționari nu au reușit să vândă nicio palmă de teren agricol, dar au încasat sume imense. Sunt multe astfel de exemple. Actuala clasă politică se trage covârșitor din cadrele fostului PCR și nu s- au schimbat prea mult ca mentalitate.

Minciunile din capmanie au aterizat la fabrică

La vremuri noi, tot noi

Ca tot am amintit de foștii activiști, pe Viki a numit- o administrator la fabrica de avioane chiar colegul de partid pe atunci al actualului șot, Varujan Vozganian, la acea dată ministrul economiei. Recent fostul premier Viorica Dăncilă l- a numit cu scandal pe fiul lui Viki și al fostului ministru al Culturii Daniel Barbu, de la ALDE, într- un fotoliu cald. Anton Emanuel Barbu a devenit consul la Edinburgh, deși juniorul nu are nici o legătură cu diplomația. Teodor Meleșcanu îi este tată vitreg, dar se pare că a pus umărul la făurirea unei cariere de succes pentru odrasla sa. Vedeți ce mare familie fericită formează ai noștri politicieni, indiferent de culoare politică și minciunile pe care ni le debitează la televizor.

#NEWS