O asistentă de la Serviciul Medicină Legală Maramureș falsifica analizele de sânge ale șoferilor băuți

Ea a fost condamnată la 5 ani și 7 luni de închisoare cu executare

Asistenta
Asistenta sursa foto pixabay

O asistentă a Serviciului de Medicină Legală Maramureș a fost condamnată la 5 ani și 7 luni de închisoare cu executare fiind găsită vinovată de luare de mită, distrugere de probe și favorizarea făptuitorului. Asistenta medicală a fost acuzată că a modificat probe de sânge ale șoferilor prinși băuți la volan și chiar implicați în accidente rutiere. În schimb, femeia primea sume mari de bani, de ordinul miilor de euro, pentru a-i scăpa de dosare penale, potrivit ziare.com.

O greșeală în laboratorul de analize din cadrul SML Maramureș a condus la o anchetă de amploare care a scos la iveală modul în care analizele de sânge erau modificate. Cazul unui preot care și-a dorit o valoare cât mai redusă a alcoolemiei a atras atenția.

Potrivit rezultatelor analizelor de sânge făcute la SML Maramureș, acesta abia ar mai fi putut sta pe picioare de anemic ce era. Cristina M.C. se pare că făcea partea dintr-o grupare de asistenți de laborator, chimiști, dar și alți interpuși care aveau legătură cu SML Maramureș, respectiv cu Laboratorului de Toxicologie. Din anul 2015 asistenta aranja probele de sânge ale celor prinși cu alcoolemie mare la volan. Oamenii plăteau bani grei, cel puțin 5000 de lei (valoarea șpăgii varia de la caz la caz în funcție de rezultatul Alcooltestului), scopul fiind ca probele de laborator să indice o valoare sub 0.80 g/l, pentru ca șoferul în cauză să scape de dosarul penal și eventual de condamnarea la închisoare. Este de notorietate faptul că valoarea alcoolemiei este mai mare decât dublu, de regulă de 2,5 până la de 3 ori mai mare faţă de valoarea din etilotestul utilizat de către echipajele de poliție rutieră. Pentru un dosar penal se ia în calcul valoarea alcoolemiei determinată de analizele de sânge, nu de etilotest.

În cazul de față, la SML Maramureș, în buletinele de analiză toxicologică emise pe numele unor șoferi prinși băuți la volan aceste valori au fost mult sub dublul valorii indicate de etilotest. Acest aspect a atras atenția polițiștilor care au semnalat suspiciunea Direcției Generale Anticorupție

. În plus, cazul unui preot a determinat anchetatorii să dispună interceptarea telefoanelor folosite de o parte dintre angajații laboratorului. Anchetatorii au descoperit că cel puțin 11 șoferi prinși băuți la volan au scăpat de dosare penale cu ajutorul asistentei Cristina M.C. și a colaboratorilor ei. Deși existau bănuieli, procurorii nu au putut proba cine altcineva din laboratorul SML Maramureș o ajuta pe asistentă să ticluiască probe. Există o disjungere în acest dosar și urmărirea penală continuă. Șoferii în culpă au făcut acorduri de recunoaștere și au primit pedepse cu închisoare, dar cu suspendare. Pe lângă pedeapsa de 5 ani și 7 luni de închisoare, asistentei i-a fost interzis și dreptul de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activităţile de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv de a desfăşura activitatea de asistent medical în legătură cu recoltarea şi prelucrarea probelor biologice necesare pentru stabilirea alcoolemiei, pe o durată de 3 ani. Sentința Tribunalului Sălaj nu este definitivă. Curtea de Apel Cluj urmează să de sentința finală.

 Un traficant de droguri din Sectorul 4 a vrut să mituiască jandarmii pentru a nu fi anchetat