Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Deși mulți oameni cu alergii alimentare prezintă simptome ușoare atunci când consumă anumite alimente, există și persoane care se confruntă cu consecințe care le pot fi fatale, transmite EurekAlert.

Un compus bacterian, numit acid butiric, s-a dovedit promițător împotriva reacțiilor alergice în testele de laborator. Cu toate acestea, compusul este dificil de administrat pe cale orală.

Oamenii de știință au realizat experimente pe șoareci, găsind o nouă modalitate de a furniza acest compus. Cercetătorii au descoperit că ”miceliile polimerice” sunt eficiente împotriva alergiilor la arahide.

Tratamentul pentru alergiile alimentare ar putea putea trata inclusiv bolile inflamatorii

Unele dintre bacteriile din microbiomul intestinal produc metaboliți. Un exemplu este acidul butiric, care favorizează creșterea bacteriilor benefice și mențin mucoasa intestinului.

Dacă microbiomul unei persoane este nesănătos și nu are aceste bacterii, fragmentele de alimente parțial digerate se pot scurge din intestin. Practic, se produce o reacție imunitară care duce la un răspuns alergic.

Cercetătorii au obținut micelii prin polimerizarea de methacrylamide butanoiloxietil (ce are o grupare de acid butiric) cu hydroxypropyl methacrylamide.

Acestea au fost administrate în sistemele digestive ale șoarecilor cărora le lipseau fie bacterii intestinale sănătoase, fie o mucoasă intestinală care funcționează corespunzător

După ce sucurile digestive au eliberat acid butiric în intestinul inferior, polimerii inerți au fost eliminați în fecale.

Tratamentul a restabilit bariera de protecție a intestinului și microbiomul, în parte prin creșterea producției de peptide care ucid bacteriile dăunătoare, ceea ce a făcut loc bacteriilor utile producătoare de acid butiric.

Șoarecii folosiți în cadrul cercetării aveau alergie la alune

Acest tip de terapie poate fi aplicată, teoretic, pe scară largă la orice fel de alergie alimentară”, conform dr. Shijie Cao, mai arată sursa citată.

Urmează studiile pe animale mai mari și, ulterior, studiile clinice. Dacă aceste studii reușesc iar autoritățile aprobă tratamentul oral, miceliile ar putea fi comercializate. Procedura: consumatorii ar deschide un pachet și ar amesteca conținutul într-un pahar cu apă sau suc.

De asemenea, echipa analizează datele privind posibilitatea tratării bolilor inflamatorii intestinale prin această metodă.

Echipa investighează și administrarea prin injecție

Cercetătorii au descoperit că această abordare este eficientă în tratarea alergiilor la arahide la șoareci, dar ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru a suprima activarea imunitară la nivel local decât în ​​întregul corp.

De exemplu, injecțiile ar putea fi utile la pacienții care au suferit un transplant sau care suferă de o afecțiune autoimună și inflamatorie localizată, cum ar fi artrita reumatoidă.

Adaptare: EurekAlert