Sursa foto: B1

Conform News.ro, poetul Lucian Avramescu a murit la locuința sa din Sângeru în urma unui stop cardio-respirator. La fața locului a fost chemat un echipaj medical care nu a reușit să-l resusciteze. Poetul, în vârstă de 73 de ani, nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

Poetul s-a născut pe data de 14 august august 1948 în comuna Sângeru, județul Prahova și era licențiat în ziaristică și arhitectură.

Lucian Avramescu a fost fondatorul ziarului „Tineretul Liber”

A debutat în presa literară în 1970 și a ocupat funcția de redactor-șef al revistei „Slast” în perioada 1986-1989. De asemenea, Avramescu a fost fondatorul ziarului „Tineretul Liber”, tipărit în fosta Casă a Scânteii. A fost primul ziar tipărit în zilele Revoluției din 1989.

Mai mult, el a publicat volume de versuri, eseuri, pamflete jurnalistice și note de călătorie. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numără amintim „Poeme” – Editura Albatros (1975), „Bună seara, iubito”, volumul I, Editura Eminescu (1986), și „Bună seara, iubito”, volumul II, Editura A.M. PRESS (2000).

Poeziile sale sunt cunoscute și peste hotare

În 2011, la Editura Dacia din Cluj i-a fost publicată selecția de poezii de dragoste „Poetul ca o casă în flăcări”, iar în 2014 a apărut volumul de versuri „Să strigi femeia de numele ei de vers”. De asemenea, în urmă cu trei ani apare ultimul roman al său, „Despre singurătate.” Lucian Avramescu a fost membru în Uniunea Scriitorilor din România din 1979.

Editura Albatros i-a acordat premiul de debut pentru poezie în 1975 și Premiul pentru scriitorii tineri în 1979. Totodată, în 2002, Lucian Avramescu a fost distins cu Premiul „Geo Bozga.” Operele sale au fost traduse și publicate în multe reviste literare în peste 10 țări.  Lucian Avramescu a fost tradus chiar și în limba kurdă. În 1991, el a fondat prima agenție de știri de presă cu capital privat după 1989, A.M. Press.

Reamintim că poetul a încetat din viață duminică, 12 decembrie, în urma unui stop cardio-respirator. Medicii chemați la fața locului au încercat să îl resusciteze, dar fără succes. Poetul a avut 73 de ani.

Mircea Cărtărescu, favorit la Premiul Nobel pentru Literatură