Alegeri Locale 2020

Șeful statului, Klaus Iohannis a făcut, miercuri, un apel la respectarea regulilor sanitate în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 27 septembrie. Mai mult, președintele a anunțat că nu are semnale că românilor le-ar fi teamă de aceste alegeri din cauza pandemiei, dar nici că vor absenta mai mult decât la cele din trecut.

„Pe 27 august debutează campania pentru alegerile locale. Este pentru prima dată când campania și alegerile se vor desfășura în condiții excepționale. O premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință. Trebuie să le organizăm în condiții de maximă siguranță sanitară. Acest lucru este posibil, dacă vom respecta un set de reguli.

Sunt țări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în această pandemie, fără ca acest lucru să fi avut un impact negativ. Un scenariu cu risc zero nu există, trebuie să fim realiști. Dar, dacă se respectă anumite reguli, riscul poate fi redus la minim”, a declarat Iohannis.

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Miercuri, 26 august 2020

Acesta a solicitat Guvernului să demareze o campanie pentru informarea cetățenilor, ca aceștia să nu fie puși în pericol de infectare.

„Fac apel la responsabilitate: mă adresez celor care candidează și echipelor. Nu îi expuneți pe oameni! Orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată. Toate procedurile sunt gândite pentru a facilita accesul la urne a fiecărui cetățean cu drept de vot”, a mai spus Iohannis.

Alegeri amânate, un pericol pentru democrație

„Localele” au fost amânate din cauza epidemiei cu noul coronavirus, chiar dacă în iunie numărul de cazuri era mai mic decât acum, 400 față de 1.200-1.300 de cazuri.

„Acum știm care sunt măsurile de protecția care limitează transmiterea, de aceea putem avea un proces electoral corect, care se poate desfășura în siguranță. Mă refer la principalele reguli, care deja fac parte din viața noastră de zi cu zi:  purtatul măștii, purtarea distanței, igiena mâinilor, cărora li se vor adăuga, în mod firesc, și norme specifice perioadei electorale.

 Este foarte dăunător să amâni pe termen nedefinit alegerile. Ele reprezintă fundamentul democrației, care nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze.

Dragi români, este important ca voi să decideți cine va conduce comunitatea. Este esențial să facem tot ce ține de noi pentru ca democrația să fie protejată în această perioadă ”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citește și: România, cu 21.000 de „majori” în plus la alegerile locale

#News