Parisul a investit 1, 4 miliarde de euro pentru ca înotul în Sena să redevină posibil

Odată cu regenerarea apelor din Sena, înotătorii ar putea reveni în râu cu un an înaintea Jocurilor Olimpice

Sena
Sena

Cu un an înainte de Jocurile Olimpice, Parisul se află în faza finală a unei curățări istorice care va permite în curând înotătorilor și scafandrilor să se întoarcă pe râul Sena. Interzis timp de un secol din cauza apei murdare, înotul în oraș va fi una dintre moștenirile majore ale Jocurilor datorită unui proiect de regenerare de 1,4 miliarde de euro (1,2 miliarde de lire sterline; 1,6 miliarde de dolari), apreciat de toată lumea ca fiind un succes, potrivit g4media.ro.

Nu numai că trei evenimente olimpice și paralimpice – triatlon, maraton de înot și para-triatlon – sunt programate să aibă loc în Sena, în centrul Parisului, dar până în 2025, trei zone de înot în aer liber vor fi accesibile de pe chei

„Când oamenii vor vedea atleți înotând în Sena fără probleme de sănătate, vor fi ei înșiși încrezători să înceapă să se întoarcă în Sena”, prevede Pierre Rabadan, viceprimarul Parisului responsabil cu Jocurile Olimpice. „Este contribuția noastră pentru viitor”. La fel ca în multe orașe occidentale, Parisul a văzut calitatea râului său scăzând drastic din cauza apelor uzate industriale din amonte și a cerințelor de igienizare ale unei populații în plină expansiune. Soluția a fost construirea unui vast rezervor subteran care va servi la stocarea scurgerilor în perioadele de ploi abundente.

Șantierul poate fi văzut lângă stația Austerlitz – și în fața spitalului Pitié-Salpetrière, unde a murit prințesa Diana după accidentul de mașină din 1997.

„Până acum, Sena a fost supapa de siguranță pentru sistemul de canalizare. Dacă nu am fi permis ocazional ca apele reziduale să ajungă în râu, acestea ar fi refulat în casele oamenilor”, spune dl Colin-Canivez. Mega-bazinul va fi operațional până la Jocurile de anul viitor, care vor începe la sfârșitul lunii iulie și care vor pune în valoare râul revitalizat nu doar ca loc de desfășurare a evenimentelor sportive, ci și ca loc de desfășurare a ceremoniei de deschidere, cu o flotilă de 160 de ambarcațiuni care va transporta 10.000 de atleți pe o porțiune de 6 km până la Turnul Eiffel.

TikTok va permite utilizatorilor să facă postări cu text