Variola maimuței nu reprezintă la ora actuală o urgență sanitară, anunță OMS

Boala are o evoluție îngrijorătoare, crede directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Variola maimuței nu este o urgență sanitară mondială la ora actuală, a precizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Oficialul OMS consideră că focarul global de variola maimuţei este o ameninţare sanitară care are o evoluţie foarte îngrijorătoare, dar nu a ajuns încă la stadiul de urgenţă sanitară mondială, potrivit g4media.ro.

”Pentru moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, a declarat directorul general al OMS

Aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în acest an la nivel mondial, din care. 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercuri în 40 de ţări din afară Africii, a anunțat Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC). Boala se transmite prin contact fizic apropiat. Variola maimuţei poate fi mortală, dar este o boală tratabilă, care produce la un moment dat o fază de erupţii cutanate care pot fi deranjante. Semnele clinice ale variolei maimuței sunt reprezentate de erupție, asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului, febră, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoare, oboseală accentuată.

Boala se transmite prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate

​Ministerul Sănătății a anunță joi seară că un al șaselea caz de variolă maimuței a fost diagnosticat în România. „Este vorba de un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București, iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței”, precizează Ministerul Sănătății în comunicat. 1.882 de infectări cu variola maimuței (monkeypox) au fost confirmate până pe data de 17 iunie prin teste de laborator până acum în țări din afara Africii, unde boala este considerată endemică. În România au fost diagnosticați 6 pacienți. Dintre țările europene, Spania are cele mai multe cazuri, peste 300, potrivit datelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Participare record la cel mai mare spectacol cu drone din România, desfășurat la Sibiu