Franţa va demara o campanie de vaccinare a păsărilor împotriva gripei aviare

Gripa aviara este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice.

Autorităţile franceze au confirmat că intenţionează să demareze, la toamnă, un program de vaccinare a păsărilor împotriva gripei aviare, după ce rezultatele testelor făcute cu vaccinarea raţelor a demonstrat că vaccinul are o „eficienţă satisfăcătoare”, a anunţat vineri Ministerul francez al Agriculturii, potrivit g4media.ro.

Gripa aviara este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice.

Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui. În ultimele 18 luni, gripa aviară a dat peste cap producţia mondială de carne de pasăre, ducând la sacrificare a peste 200 de milioane de păsări. Franţa este ţara din Uniunea Europeană cea mai afectată de gripa aviară şi în ultima lună s-a confruntat cu o recrudescenţă a focarelor în zona de sud-vest a ţării, în special în rândul efectivelor de raţe.

Autorităţile de la Paris au lansat deja o pre-comandă pentru 80 de milioane de doze de vaccin, care trebuia să fie confirmată pe baza testelor finale efectuate de Autoritatea franceză pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate (ANSES).

 „Aceste rezultate favorabile oferă suficiente garanţii pentru a lansa o campanie de vaccinare încă din toamna lui 2023”, se precizează într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a Ministerul francez al Agriculturii. Guvernele sunt reticente la ideea vaccinării efectivelor de păsări din cauza perturbărilor provocate schimburilor comerciale care ar decurge de pe urma vaccinării. Cu toate acestea, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe guverne să gândesc să recurgă la vaccinare pentru a opri răspândirea virusului şi a evita transmiterea în rândul oamenilor

Avertizare de ploi, descărcări electrice și vijelii pentru 31 de județe din țară