Kelemen Hunor - Foto news.ro

UDMR vrea ca data de 15 martie să fie dedicată tuturor maghiarilor din România. Proiectul de lege intră, miercuri, la vot final, în Camera Deputaților.

Independent de acest proiect de lege, ziua de 15 Martie este sărbătorită în România şi este un simbolul al libertăţii maghiarilor. În 1848, ungurii s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic, pentru constituirea unui mare stat maghiar, iar de atunci, data de 15 martie a devenit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Ce s-ar putea întâmpla la 15 martie

Proiectul de lege prevede că, odată consacrată ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor de pretutindeni, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile publice pot organiza manifestări cultural-artistice dedicate momentului, iar angajatorii pot acorda maghiarilor din România o zi liberă pentru a participa la manifestări. 

Proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului, dar a fost respins de plenul Senatului. Guvernul a emis un punct de vedere negativ asupra proiectului, iar de peste doi ani nu a fost dezbătut de Camera Deputaţilor. 

Unul dintre cei mai aprigi critici ai acestui proiect este fostul președinte Traian Băsescu, care, în urmă cu trei ani, a declarat, în Senat, că atât câtă „autonomie (n.r. – maghiarii) au la Caracal, atât vor avea şi la Sf. Gheorghe”, adică deloc.

#NEWS