Un asteroid ar putea lovi Pământul cu puterea a 24 de bombe nucleare, în septembrie 2135

Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici, respectiv aproximativ 1 la 2.700, conform unui studiu din 2021

asteroid
asteroid

Asteroidul Bennu, cu un diametru de aproape 500 de metri, are șanse mici să lovească Pământul pe 24 septembrie 2182, a anunțat NASA, care a calculat traiectoria corpului ceresc. Impactul ar elibera la fel de multă energie ca aproximativ 24 de bombe nucleare. Dacă Bennu ar cădea pe Pământ, ar lovi suprafața terestră cu o viteză de aproximativ 11 kilometri pe secundă, potrivit digi24.ro.

Forța este atât de mare, încât ar elibera 1.400 de megatone de energie, conform unui calcul al NASA, adică de cel puțin 24 de ori mai mult decât o bombă nucleară.

Dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici, respectiv aproximativ 1 la 2.700, conform unui studiu din 2021. Cu toate acestea, NASA este suficient de interesată de Bennu și a lansat o misiune de șapte ani pentru a-l studia. Misiunea OSIRIX-REX a adus înapoi duminică un eșantion din acest asteroid. Este cea mai mare mostră colectată până acum dintr-un asteroid – 250 de grame de pietricele și praf. Se crede că Bennu, descoperit în anul 1999, ar putea conține chiar materiale de la formarea sistemului nostru solar. În septembrie 2135, Bennu va trece la o distanţă foarte mică de Terra.

Acest lucru îi va oferi posibilitatea de a traversa ceea ce oamenii de ştiinţă au botezat „o gaură de cheie gravitaţională”: o zonă care va modifica într-o oarecare măsură traiectoria asteroidului, din cauza influenţei gravitaţionale a planetei noastre, punându-l astfel pe un traseu al unei coliziuni viitoare.

Anterior misiunii Osiris-Rex, 26 de „găuri de cheie”, cu mărimi de un kilometru sau mai mult, erau posibile pe traiectoria lui Bennu în 2135. Graţie analizelor permise de sonda Osiris-Rex, oamenii de ştiinţă au reuşit să excludă 24. Data impactului ar fi 2182, potrivit NASA. Dacă s-ar produce, evenimentul ar fi catastrofal.

„De obicei, dimensiunea unui crater ar fi de 10 până la 20 de ori mai mare decât mărimea obiectului’”, a explicat Lindley Johnson, din cadrul Planetary Defense Coordination Office al NASA. „Riscul pe care îl reprezintă Bennu este de fapt mai mic decât riscul pe care îl presupun obiecte de mărimi asemănătoare pe care nu le-am descoperit încă”, a spus Davide Farnocchia, cercetător în cadrul centrului NASA Near Earth Object Studies. Primul aeroport din lume unde nu se vor mai solicita  pașapoarte