Gelu Duminică, sociolog

Sociologul Gelu Duminică este de părere că România nu a avut o campanie electorală adevărată pentru alegerile locale de duminică.  Într-un interviu acordat Agerpres, sociologul consideră că această atitudine expusă de mulți dintre candidații la un fotoliu de primar, consilier sau șef de consiliu se datorează votului dintr-un singur tur.

„Nu am avut o campanie în adevăratul sens al cuvântului. Campania cu dezbatere pe idei, pe proiecte cu dezbateri, pe viziuni a lipsit cu desăvârşire. Am avut mai degrabă o antagonizare a unui electorat împotriva celuilalt, fiecare candidat încercând să puncteze pe ceea ce se numeşte ‘ură’. Dacă ne întreabă cineva care este viziunea candidatului x şi care este viziunea candidatului cutare, nu ne rămâne în minte decât că un candidat spune ‘fără cutare’ şi candidatul celălalt spune ‘fără cutare’. Atât ne rămâne”, a declarat Duminică pentru Agerpres, citat de Știri pe surse.

„Şi atunci, fiecare, de fapt, a încercat să-şi mobilizeze propriul electorat, uitând că la ultimele alegeri doar 33% din electoratul bucureştean a participat şi la nivel naţional cred că a fost undeva în jur de 40%. Şi nu era COVID-ul… Aşa că pentru ceilalţi 60% din posibilii electori – Doamne, iartă-mă! -, ăia nu au contat. Votul într-un singur tur asta înseamnă, din păcate. Poţi să ai un primar într-un oraş cu două milioane de locuitori, cât are Bucureştiul, cu 200.000 de voturi. Asta a fost realitatea. Cred că România reală are nevoie în momentul de faţă de viziuni, are nevoie de lideri carismatici, are nevoie de însufleţire, iar lumea politică românească nu are politicienii care să transmită astfel de mesaje”, a arătat Gelu Duminică.

Campania electorală se încheie sâmbătă dimineață, la ora 7.00.

Citește și: Kelemen Hunor cheamă lumea la votul de duminică

#News