Mii de pui de pinguin imperial morți în Antarctica după ruperea gheţii

Incidentul a avut loc la sfârşitul anului 2022, în vestul continentului, fiind înregistrat de sateliţi

pinguini
pinguini

În Antarctica a fost observată o dispariţie a puilor de pinguin imperial, estimându-se că până la 10.000 de pui au murit, după ce gheaţa de sub ei s-a topit şi s-a rupt înainte ca aceştia să aibă dezvoltate penele impermeabile necesare pentru a înota în ocean. Cel mai probabil, micile păsări s-au înecat sau au murit îngheţate, potrivit g4media.ro.

Incidentul de la sfârşitul anului 2022, s-a produs în vestul continentului, într-o zonă care dă spre Marea Bellingshausen, fiind înregistrat de sateliţi.

Dr. Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey (BAS), a declarat că această dispariţie este un semn prevestitor al lucrurilor care vor urma, fiind preconizat că peste 90% din coloniile de pinguini imperial vor fi aproape dispărute până la sfârşitul secolului, odată ce gheaţa sezonieră a continentului va dispărea într-o lume care se încălzeşte tot mai mult. „Pinguinii imperiali depind de gheaţă pentru ciclul lor de reproducere; este platforma stabilă pe care o folosesc pentru a-şi creşte puii. Dar dacă această gheaţă nu este atât de extinsă pe cât ar trebui sau se sparge mai repede, aceste păsări au probleme”, a declarat el. „Există o speranţă: putem reduce emisiile de carbon care provoacă încălzirea. Dar dacă nu o facem, vom conduce aceste păsări emblematice şi frumoase în pragul extincţiei”, a avertizat cercetătorul.

 Oamenii de ştiinţă au urmărit cinci colonii în sectorul Bellingshausen Sea – în Insula Rothschild, Verdi Inlet, Insula Smyley, Peninsula Bryan şi Pfrogner Point.

Cu ajutorul sateliţilor Sentinel-2 ai UE, ei au putut observa activitatea pinguinilor prin excrementele – sau guano – pe care aceştia le lasă pe gheaţa albă a oceanului. Aceste pete maronii sunt vizibile chiar şi din spaţiu. O platformă de gheaţă unde este prezentă o colonie de pinguini trebuie să fie prezentă timp de opt până la nouă luni pentru ca reproducerea să aibă succes. În mod normal, acest lucru se întâmplă în jurul lunii decembrie/ianuarie, când noile păsări se îndreaptă spre ocean.

21 de medici angajaţi la UPU refuză să mai facă gărzi suplimentare