Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Cele mai recente cercetări demonstrează că narcisiștii sunt mult mai atrași de teoriile conspirației și tind să creadă mai mult în acestea, arată Science Alert.

Studiul a fost publicat în Current Opinion in Psychology.

Pe baza unei analize a unor studii anterioare, un nou studiu oferă o explicație interesantă: atitudinea paranoică, credulitatea în ceea ce privește afirmațiile despre ceea ce este adevărat (sau nu), nevoia de dominație și nevoia de unicitate.

Toate acestea pot juca un rol în stabilirea unei legături între narcisiști și teoriile conspirației.

Narcisiștii sunt cei cu un simț exagerat al propriei lor importanțe, cu o lipsă de empatie și o nevoie constantă de atenție

Cercetătorii sugerează că fiecare dintre aceste procese psihologice este legat de diferite componente care alcătuiesc narcisismul. Aceste componente includ extraversiunea (încercarea de a stimula ego-ul și de a câștiga admirație prin farmec și fantezie), antagonismul (a fi arogant, exploatator și prin a se simți întotdeauna îndreptățit, indiferent de situație) și nevrotism (experimentarea stimei de sine scăzute și a rușinii).

Susținem că fiecare dintre aceste componente ale narcisismului ar putea predispune oamenii la susținerea teoriilor conspirației din cauza proceselor psihologice”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

În primul rând, există paranoia, felul în care narcisiștii tind să creadă că alți oameni sunt gata să le facă rău oriunde, oricând, în mod intenționat

Asta face ca anumite teorii ale conspirației să fie ușor de acceptat.

În al doilea rând, este nevoie de dominație și control. Această nevoie la narcisiști poate face ca teoriile conspirației să fie atractive ca o modalitate de a scăpa de orice fel de responsabilitate, folosind un alt individ sau grup ca țap ispășitor pentru ceva care merge prost.

Nevoia narcisistă de unicitate, poate fi legată de teoriile conspirației, deoarece acestea promit acces la informații privilegiate sau ascunse care nu sunt disponibile pentru toată lumea, făcându-i pe cei care cred în ele speciali

În cele din urmă, există credulitatea, ceea ce face pe cineva susceptibil la informații nedemne de încredere, manipulatoare și este legat de tendința oamenilor narcisici de a fi naivi și de a avea o mai puțin succes în a rezolva diverse probleme, potrivit sursei citate.

Dovezile solide care leagă diferite componente ale narcisismului de credința în teoriile conspirației au implicații importante”, scriu cercetătorii.

Narcisiștii se consideră calificați pentru politică și tind să candideze pentru o funcție

O mai bună înțelegere a nevoii narcisiste de a susține teoriile conspirației este esențială pentru a rupe această legătură, poate prin asigurarea faptului că acele nevoi psihologice sunt îndeplinite sau gestionate în moduri diferite, spune echipa din spatele noului studiu.

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că procesele psihologice pe care le-au analizat ar putea fi aplicate și narcisismului colectiv – nevoia ca un anumit grup de oameni să creadă că sunt speciali și unici, de exemplu.

Studiile viitoare vor analiza modul în care narcisiștii împărtășesc și promovează teoriile conspirației (pe rețelele sociale, de exemplu) și modul în care aceste constatări s-ar putea lega de alte tipuri de informații false sau în mod deliberat senzaționale în afara teoriilor conspirației.

Nevoia narcisiștilor de validare și recunoaștere are implicații nu numai pentru convingerile lor, ci și pentru comportamentul acestora”, au conclus cercetătorii.