Ludovic Orban

Consiliul Superior al Magistraților (CSM) s-a autosesizat și cere anchetarea prim-ministrului Ludovic Orban. Președintele CSM, judecătoarea Nicoleta Ţînţ, în temeiul articolului 30 din Legea 317/2004, a cerut Inspecției Judiciare să verifice dacă premierul Ludovic Orban a afectat independența judecătorilor prin declarațiile despre procesul privind reorganizarea Ministerului Finanțelor Publice.

Ludovic Orban s-a arătat deranjat de faptul că Instanța a respins, miercuri, planul de reformare a Direcției Juridice din Ministerul Finanțelor, propus de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. 

„Nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea Hotărârilor de Guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale aşa cum consideră ei că este bine.

Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern, reforma în administaţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond. Suspendarea unei hotărâri legate de reorganizarea direcţiei juridice nu mi se pare corectă”, a răbufnit Orban, atrăgând atenția judecătorilor CSM.

Jurnaliștii de la stiripesurse.ro notează că cel care a contestat în instanță Hotărârea de Guvern privind reorganizarea Direcției Juridice din Ministerul Finanțelor este Ciprian Sebastian Badea, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea executării hotărârii până la judecarea pe fond a cererii. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a fost acuzat că ar fi desfiinţat Direcţia Generală Juridică din Ministerul pe care îl conduce, pentru a evita un proces în care este parte tatăl său. 

Citește și: Orban nu mai are control asupra cheltuielilor din administrație

HashtagNews.ro